Poslanica Narodne stranke Marina Lipovac Tanasković izjavila je danas da bi anketni odbor za utvrđivanje okolnosti dva masovna ubistva trebalo da predloži uvođenje "psihologa, psihijatra i defektologa u svaku školu" u Srbiji i da bi femicid trebalo da bude "poseban oblik krivičnog dela".

„Trebalo bi više da radimo na preventivi mentalne zaštite. Predlažem anketnom odboru da uvrsti predloge mera koje se odnose na poštovanje Zakona o radu tako što bi se poštovalo radno vreme kako roditelji ne bi morali da rade prekovremeno da bi obezbedili sve svom detetu i da ne moraju da rade i za vreme godišnjeg odmora i onda kada su bolesni“, rekla je Marina Lipovac Tanasković na sednici Skupštine Srbije.

Marina Lipovac Tanasković je navela da bi u školske programe trebalo uvrstiti i radne subote „gde deca neće imati školske predmete, već će dolaziti, družiti se, takmičiti se, skupljati plastiku, staklo, šta god“.

„Predlažemo da se uvedu posete muzeja, pozorišta, opera i drugih kulturnih sadržaja i da se poboljša rad odeljenja koja bave bezbednošću dece na internetu“, rekla je Marina Lipovac Tanasković.

Ona se osvrnula i na sliku koju su danas naprednjaci objavili, a na kojoj se vidi kako se predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodno upisao u Knjigu žalosti u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, gde je učenik ubio devet učenika i čuvara škole.

„Niko od funkcionera nije izjavio saučešće, nije bio na sahrani ili odneo cveće i posetio školu“, rekla je poslanica Narodne stranke, a onda je pokazala Vučićevu sliku koju su naprednjaci objavili danas.

„A onda smo dobili da je bio, ali znate šta je ovo? Ovo je fotošop i ja tražim da imamo anketni odbor da se utvrdi ovo. Ja sam se upisala u ovu knjigu, ali ne kao poslanica, već kao majka i znam da ona ne izgleda ovako: Žao mi je, ali u pitanju je fotošop“, istakla je ona.

Poslanica Narodne stranke izjavila je i da poslanici vladajuće koalicije „nemaju empatije za sve što se desilo“.

„Ne možete vi da razumete koliko je teško da vodite dete na sahranu. Ne možete da razumete koliko je teško da idete kod roditelja da izjavite saučešće. Vi to ne možete da razumete i zato sram vas bilo što nemate empatije za tako nešto. Vi mislite da je teško pričati sa detetom o tome šta se dogodilo. Vi mislite da je teško pričati sa detetom zašto je njegova drugarica nastradala u školi. Vi mislite da je to teško? Ne, nije teško. Teško je odgovoriti detetu da li će se to dogoditi još jednom, da li će se to dogoditi u njegovoj školi. Vi ne znate koliko je teško kada vidite dete koje vam steže ruku kada ga vodite na sahranu svoje drugarice. Sram vas bre bilo“, rekla je Lipovac Tanasković.

„I najteže od svega je kad vas dete pita: ‘A šta ćeš ti mama da uradiš po tom pitanju?’ Ne mogu da učinim ništa i to mi je najteže. Teško je kad kaže da ‘U školi mi je ubijena drugarica, ispred škole su dva policajca, u školi je dojavljena bomba i ti mama očekuješ da ja učim?’ To je teško slušati. To je teško razumeti. I na to je teško odgovoriti detetu“, rekla je Lipovac Tanasković.

Marina Lipovac Tanasković je pozvala građane da se „pridruže protestu u petak u 18 časova ispred Skupštine Republike Srbije“.

***
BONUS VIDEO – Duel Radomira Lazovića i Milenka Jovanova u Skupštini Srbije