Bojan Elek, emisija Utisak nedelje
Bojan Elek Foto: Ivan Dinić/Nova S

Zamenik direktora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Bojan Elek izjavio je danas da je imenovanje Aleksandra Vulina za direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) "užasno" loše rešenje jer će funkcija sektora bezbednosti i dalje biti u političke svrhe.

Elek je agenciji Beta kazao da će BIA na čelu s Vulinom još više služiti partiji na vlasti za obračun s neistomišljenicima, a ne za bezbednost države.

„Izbor Vulina je veoma loša vest za Srbiju. S njim na čelu BIA pojačaće se pritisci prema civilnom društvu, nezavisnim novinarima i svim ostalim kritičarima vlasti“, ocenio je Elek.

Prema njegovim rečima, za vreme mandata prethodnog direktora Bratislava Gašića, u BIA se zaposlio veliki broj ljudi bez odgovarajućih kvalifikacija čiji je zadatak da prate i prisluškuju opoziciju i da na društvenim mrežama „jure“ oponente vlasti.

„Vulin je politički poslušnik Aleksandra Vučića i sve što je radio kao ministar policije bilo je upereno protiv društvenih aktivista i opoziciono opredeljenih građana. On će nastaviti da se obračunava s neistomišljenicima, samo što će to sada biti manje vidljivo nego dok je bio na čelu MUP-a“, kazao je Elek.

Elek smatra da bi na čelu BIA trebalo da bude osoba s integritetom koja je dokazani profesionalac s iskustvom iz te službe.

„Direktor BIA bi morao da ima iza sebe dokaze da radi profesionalno i da ne podleže političkim pritiscima. Nažalost, to u Srbiji nije moguće. Direktor BIA ima velika ovlašćenja i kada se na takvu poziciju postavi osoba kao što je Vulin jasno je da će biti zloupotreba kao što je bilo i u MUP-u“, zaključio je Bojan Elek.

Vlada Srbije imenovala je danas Aleksandra Vulina za direktora Bezbednosno-informativne agencije.

Vulin je bivši ministar unutrašnjih poslova, ministar vojske, ministar za rad, socijalna i boračka pitanja, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i narodni poslanik. Predsednik je Pokreta socijalista, a krajem devedesetih godina prošlog veka bio je funkcioner Jugoslovenske levice (JUL).

Rođen je 1972. godine u Novom Sadu, a Pravni fakultet je završio u Kragujevcu.

U njegovoj biografiji piše da je prvi javno upotrebio termin „srpski svet“, zbog čega se smatra njegovim tvorcem.

U javnosti je poznat i po izjavi da je od tetke iz Kanade dobio 200.000 evra za kupovinu stana u Beogradu.

***

BONUS VIDEO – DLZ – Da li je Vulin u problemu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar