Foto: Nova.rs

Oko 50 ekstremnih desničara, pripadnika pokreta Levijatan, Četničke omladine i Nacionalnog korpusa i pokreta "Živim za Srbiju" protestovalo je večeras ispred migrantskog centra u Obrenovcu, u koji je pre nedelju dana kolima upao Filip Radovanović.

Oni su se okupili ispred migrantskog centra zbog hapšenja Filipa Radovanovića, inače pripadnika Levijatana, pokreta koji je poznat je po antimigrantskim i rasističkim delovanjima.

Kako je javio reporter portala Nova.rs, okupljeni su nosili majice sa mapom KiM i dizali tri prsta, a u jednom trenutku zapevali su pesmu „Hriste bože“ iz filma „Kosovski boj“. Skup je protekao bez incidenata.

Među okupljenima je bio i Pavle Bihali, lider Levijatana, kao i antivakserka Jovana Stojković.

Pripadnici ultradesničarskih pokreta su rekli da su se ispred migrantskog centra okupili kako bi podržali uhapšenog Radovanovića i da ukažu na problem migrantske politike u Srbiji. Oni su poručili da Radovanović nije terorista, kao i da je samo „emotivno reagovao“.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

 

Na pitanje lokalne novinarke TV mag zašto nema Obrenovčana u velikom broju, Bihali je rekao da ne zna, ali da oni sigurno iskazuju revolt na društvenim mrežama, te da poštuju Vladinu zabranu okupljanja više od 100 ljudi.

Ispred kasarne, koja je zaključana, su bila tri pripadnika policijske brigade, a preko puta je bila i saobraćajna policija, kao i policajci u civilu. Međutim, bila su parkirana četiri kombija puna pripadnika policije.

Migranti su se nalazili u kasarni, ali su od ekstremnih desničara bili udaljeni nekoliko stotina metara i posmatrali šta se dešava.

Obrenovčanin Filip Radovanović član pokreta Levijatan i SNS svojim privatnim automobilom 6. maja *upao je u krug Prihvatnog centra za migrante, koji se nalazi u bivšoj kasarni Bora Marković u Obrenovcu. On je u uživo prenosu preko društvene mreže Fejsbuk, snimio upad u obrenovačku kasarnu, pre nego što je prvi put uhapšen. Međutim, Radovanović je nakon pomenutog incidenta pušten da se brani sa slobode, ali je na tu sudsku odluku tužilaštvo uložilo žalbu, nakon čega je ponovo uhapšen i njemu je određen pritvor do 30 dana. Njemu se na teret stavlja nasilničko ponašanje, a pritvor mu je određen zbog opasnosti da će ponoviti krivično delo. Radovanović inače već duže vreme obavlja funkciju predsednika Komisije veća opštine Obrenovac za saradnju sa omladinom i udruženjima, a ujedno radi kao zaposleni i u JP Sportsko-kulturni centar Obrenovac. Na te funkcije imenovan je kao kadar SNS, a član pokreta Levijatan je postao, prema rečima naših izvora, tek po formiranju opštinskog odbora ove ultardesničarske organizacije u Obrenovcu.

Inače Nova.rs nekoliko puta pisala je pokretu Levijatan, koji su sredinom aprila porodici Garip sa Dorćola oteli psa, kao i Milanu Loliću, koji ih je optužio takođe da su mu oteli staforda, čiji vlasnik je drugi čovek ove organizacije. Protiv pripadnika pokreta Levijatan, kako smo ranije pisali, podneta je krivična prijava i to zbog krivičnih dela krađa, upad na privatni posed, prekršaj mere izrečene u vanrednom stanju u vezi sa okupljanjem većeg broja osoba, ali i pretnji otmicom maloletnog dečaka iz porodice Garip. Tužilaštvo je, kako nam je tada saopšteno, formiralo predmet, ali se ukradena životinja i dalje nalazi u rukama  ove organizacije, iako bi shodno zakonu i postupanju u sličnim slučajevima, privremenom merom pas morao da bude vraćen. Oduzimanje bi mogao da naloži samo sud i to nakon sprovedenog postupka.

 

*Zbog brzine pisanja vesti i izveštavanja sa terena, potkrala nam se greška kod informacije da je Filip Radovanović POKUŠAO da upadne u Prihvatni centar za migrante, a istina je da je on UPAO u krug kasarne gde su smešteni migranti. Greška je ispravljena, a mi se izvinjavamo čitaocima zbog neprecizne objave.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare