Foto:shutterstock by Drop of Light; shutterstock by StockBook; shutterstock; pšrivatna arhiva

Amandman koje su podnele najveće grupacije u Evropskom parlamentu ne predviđa prekid pregovora sa Srbijom, već se napredak u pregovaračkom procesu vezuje za uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji i ostvarivanje značajnoj napretka u reformama. Nova.rs došla je do teksta tog amandmana.

“Učiniti da prioritet zemalja kandidata budu procesi usklađivanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU i dozvoliti napredak u pregovaračkom procesu sa Srbijom samo ukoliko se pridruži sankcijama EU protiv Rusije i učini značajan napredak u reformama”, piše u amandmanu.

Kako je Nova.rs objavila, iza ovog amandmana staće četiri grupacije u EP – predstavnici Evropske narodne partije, socijalisti, zeleni i liberali. Reč je o kompromisnom amandmanu na Nacrt izveštaja o strategiji proširenja kojim se Evropskoj uniji predlaže prekid pregovora sa Srbijom ako ne uvede sankcije Rusiji.

Foto:privatna arhiva

Ukoliko bude usvojen, EP neće predložiti EU prekid pregovora sa Srbijom, već neće biti moguć nikakav napredak Srbije ka EU bez uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, ali i bez značajnog napretka u reformama.

Reforme se ne pominju u aktuelnom Nacrtu izveštaja.

U njemu je Srbija pomenuta na dva mesta. U jednoj od tačaka koje se odnose na proces pristupanja piše da je potrebno “dati prioritet usklađivanju zemalja kandidata sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se usklađuje sa sankcijama EU protiv Rusije”.

Takođe, u dokumentu EP piše i da je potrebno pojačati konstruktivan angažman EU sa vlastima Srbije i Kosova da bude postignut sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa u okviru dijaloga Beograda i Prištine”.

BONUS VIDEO Vuk Velebit i Slobodan Samardžija: Ako dođe do podele sveta, naše mesto je u Evropi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar