Foto: PA-EFE/ANDREJ CUKIC,EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ, DRAFT REPORT/European Parliament

U Nacrtu o novoj strategiji EU u procesu proširenja, u koju je Nova.rs imala uvid, navodi se da treba pojačati pojačati konstruktivan angažman EU sa vlastima Srbije i Kosova za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma, ali i da treba prekinuti pregovore sa Srbijom ako se ne uskladi sa sankcijama protiv Rusije.

Nakon što je Nikola Selaković u Njujorku potpisao Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije sa Sergejom Lavrovim, stizale su oštre reakcije iz EU, u kojima je između ostalog navedeno da bi to mogao da bude signal za prekid pregovaračkog procesa sa Srbijom.

To se sada navodi i u Nacrtu o novoj strategiji EU, u kojoj je Srbija pomenuta na dva mesta. U jednoj od tačaka koje se odnose na proces pristupanja piše da je potrebno “dati prioritet usklađivanju zemalja kandidata sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se usklađuje sa sankcijama EU protiv Rusije”.

Foto: DRAFT REPORT/European Parliament

Takođe, u dokumentu EP piše i da je potrebno pojačati konstruktivan angažman EU sa vlastima Srbije i Kosova da bude postignut sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa u okviru dijaloga Beograda i Prištine”.

Foto: DRAFT REPORT/European Parliament

Inače, o ovom dokumentu, koji je potpisao Tonino Picula, izvestilac EP za prpeoruke o Zapadnom Balkanu, evroparlamentarci će raspravljati na spoljnopolitičkom odboru EP 13. Oktobra, a kako je preneo Fonet, konačna verzija nacrta će dobiti formu Rezolucije Evropskog parlamenta. Glasanje se očekuje tokom novembra.

Inače, poslanica grupacije Zeleni u EP Viola fon Kramon je nakon potpisivanja dokumenta Selakovića sa Lavrovim rekla da bi to mogao da bude signal za zamrzavanje pregovaračkog procesa EU sa Srbijom.

PROČITAJTE JOŠ:

I druga po veličini grupacija u EP – Evropske socijaldemokrate saopštile su da EU ne može da nastavi pristupne pregovore sa Srbijom ako se ne uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i najavilili da će se to uvrstiti u predstojećem izveštaju EP o proširenju.

BONUS VIDEO Selaković i Lavrov u Njujorku i potpisivanje ugovora o saradnji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare