Foto: Nova.rs

Iskaz Veljka Belivuka, koji je objavio istraživački portal KRIK, a u kom navodi da je za predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, između ostalog, radio na razbijanju protesta, potvrdio je sumnje dela javnosti da su pripadnici njegove grupe učestvovali u nasilnom obračunu sa demonstrantima u julu prošle godine. Tokom pomenutih demonstracija, reporteri Nova.rs uspeli su da fotografišu grupu od tri muškarca koji su slikali učesnike protesta, ulazila u sukob sa njima, pokušavajući da ih zastraše.

U razgovoru za Nova.rs, profesor Pravnog fakulteta i bivši potpredsednik FK Partizan, Vladimir Vuletić, rekao je da su dvojica od trojice ljudi sa fotografije Nova.rs članovi Belivukove grupe i da ih je viđao na proslavama na stadionu Partizana.

“Dve osobe sa ove fotografije su mi poznate. Viđao sam ih na zajedničkim proslavama u restoranu na stadionu FK Partizan, odnosno na onom mestu koje vi nazivate bunkerom. U pitanju su zajedničke proslave navijača i Uprave kluba, dva puta su oni bili na tim proslavama. Ja sam video te ljude, oni su bili tu. Jedan od njih ima nadimak Nele, tako su ga barem oni oslovljavali. To jedino što ja znam, jer nisam reč progovorio sa njima nikad”, ističe Vuletić.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Fotografija je nastala trećeg dana protesta, u blizini Pionirskog parka. Trojica mušakaraca, kako su zabeleželi naši reporteri, čitavo vreme su slikali učesnike protesta i ulazili u verbalne obračune sa njima, pokušavajući da ih zastraše.

U momentu kad ih je ekipa našeg portala fotografisla, oni su pokušali da priđu novinaru Nova.rs, ali su od toga odustali nakon što su primetili novinarsku legitimaciju. Ekipa našeg portala primetila je tog dana da su pomenute osobe bile stacionirane u blizini ograde kojom je tokom protesta bilo obezbeđeno Predsedništvo Republike Srbije.

Foto: Nova.rs

Podsetimo, Veljko Belivuk, šef kriminalne grupe osumnjičen za više brutalnih likvidacija, na saslušanju u tužilaštvu pre dve nedelje negirao je da je ubica, ali je govorio o svom navodnom odnosu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i drugim ljudima iz vrha Srpske napredne stranke. Kako je ispričao, Vučić i njegovi saradnici tražili su mu više usluga – da kontroliše da se na Partizanovim tribinama ne skandira protiv predsednika, da zastrašuje one koji su organizovali proteste protiv vlasti, obezbedi mir na Paradi ponosa, ali i da utiče na taksiste da otkažu proteste protiv aplikacije za prevoz „CarGo“, piše u transkriptu Belivukovog saslušanja do kojeg je došao KRIK.

Pročitajte još...

Iako Izjave Belivuka ne treba uzimati zdravo za gotovo neki detalji se poklapaju sa onim što se u javnosti već zna – da je njegova grupa recimo imala ulogu u suzbijanju protesta, kao i odnose sa ljudima iz vlasti. U svom iskazu, međutim, Belivuk nije spomenuo sve ljude iz policije i vladajuće stranke za koje su novinari ranije otkrili da su mu bili bliski, piše KRIK.

„Koristili su naša imena u pretnjama kada su kontramitinzi – da ćemo Marko i ja svašta da im učinimo ako se pojave i to je definitivno upalilo pošto su mnogi ti skupovi otkazivani i prekidani.“

Julske proteste, organizovane nakon što je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, objavio da će biti uveden policijski čas, pored sukoba policije sa demonstrantima i nasilnog postupanja pripadnika MUP-a, ostali su upamćeni i po tome što su na njima pojavljivale sumnjive osobe za koje se tvrdilo da su ubačeni kako bi namerno iscenirali sukobe, što potvrđuje njihovi napadi na druge učesnike protesta i novinare.

Belivuk se sumnjiči da stoji iza pet brutalnih ubistava, jednog mučenja i dilovanja droge, a fotografije obezglavljenih i iskasapljenih tela njegovih žrtva predstavnici vlasti su u više navrata objavljivali u javnosti. Belivukov klan smatra se jednim od najbrutalnijih u regionu.

Za ovu kriminalnu grupu karakteristično je i to da su godinama imali jake kontakte u državi – pre svega u policiji i politici, o čemu su KRIK i drugi mediji ranije pisali.

Novinari KRIK-a sada su došli do transkripta saslušanja Belivuka u tužilaštvu 5. jula, koje može da produbi ovu priču. On je prvo kratko ispričao da nije kriminalac već „vođa navijača“ i da nije odgovoran za ubistva, otmice i šverc droge, ali nije želeo da odgovara na pitanja tužioca o tome. Samoinicijativno je, međutim, počeo da govori o odnosima sa ljudima iz vlasti.

Iskaz Veljka Belivuka koji je preneo istraživački portal KRIK, možete pročitati na ovom linku.

BONUS VIDEO Vučić: Odoh ja sam Viktorom na jedno lepo mesto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare