Andrej Pivovarov, ruski opozicionar i nekadašnji izvršni direktor “Otvorene Rusije” koji je tri godine proveo u zatvoru u Rusiji pod optužbom da radi u “nepoželjnim organizacijama”, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Nova.rs da je siguran kako je delovanje Aleksandra Vulina i prisluškivanje u Beogradu doprinelo njegovom hapšenju, te da je uveren da se čitava akcija nije mogla realizovati bez znanja predsednika Srbije Aleksandra Vučiča i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina.

Andrej Pivovarov, koji je oslobođen u velikoj razmeni zarobljenika između Zapada i Rusije prvog dana avgusta ove godine, objasnio je u ekskluzivnom intervjuu za Nova.rs kako su predstavnici tajnih službi pratili njega i njegove kolege tokom boravka u Beogradu, kao i kakva je bila uloga Aleksandra Vulina, tadašnjeg ministra policije (kasnije direktor BIA, a danas potpredsednik Vlade Srbije zadužen za odnose sa Ruskom Federacijom) u čitavoj akciji.

PROČITAJTE JOŠ...

On se osvrnuo i na uloge šefova dveju država, navodeći da je svestan da je u Srbiji identična situacija kao i u Rusiji i da se ključni potezi i ovakve akcije koordišu sa kabinetom prvog čoveka države.

Foto:Predrag Milosavljevic / Zuma Press / Profimedia

“Zabrinjavajuće je bilo kad je Aleksandar Vulin stigao u Moskvu i kad su mediji krenuli da izveštavaju o tome da je doneo snimke kako su aktivisti Otvorene Rusije, a ja sam tada bio na njenom čelu, organizovali sastanak povodom “obojenih revolucija”. To je bila potpuno glupost i tad mi je još uvek to bilo smešno, ali sam shvatao da Vulin na taj način dokazuje svoju lojalnost i naklonjenost s ciljem da postane još bliži sa Nikolajem Patruševim (tadašnji sekretar za nacionalnu bezbednost Ruske Federacije prim.aut)”, objašnjava Pivovarov u eksluzivnom intervjuu za Nova.rs.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Prema njegovim rečima, Vulinove aktivnosti bile okidač za njegovo hapšenje koje će kasnije uslediti, ali naglašava da je uveren da čitava “akcija” ne bi bila moguća bez odborenja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina.

“Ja sam siguran da, kako u Rusiji tako i u Srbiji, ništa se ne dešava bez direktne naredbe predsednika, jer Vulin nije samostalna figura. Bilo koje korake, na koje se odluče premijer, ministar i neko na nižoj poziciji, uvek su usaglašeni sa kabinetom predsednika ili lično sa predsednikom. U Rusiji se podrazumeva da je to tako, a i za Srbiju sam aposlutno siguran da su sve Vulinove aktivnosti usaglašene sa Vučićem. Čini mi se da vaš predsednik pokušava da sedi na dve stolice i delegira saradnju sa Moskvom političaru (Vulinu prim.aut) koji je bio mnogo puta primećen u toj vrsti komunikacije. S jedne strane vidimo kako je Vulin, koji je pod sankcijama, često viđen u Moskvi, a s druge strane mi smo došli do informacije kako se srpsko oružje nalazi na ukrajinskom frontu. Čini mi se da Vučić pokušava da dobije nešto sa obe strane, ali takva taktika nije dugovečna”, podvlači Pivovarov.

Andrej Pivovarov osuđen je u julu 2022. na četiri godine zatvora zbog toga što je, kako se navodilo, vodio zabranjeni politički pokret.

Za njegovu priču šira javnost u Srbiji saznala je nakon što je u intervjuu za Nova.rs njegov saborac i kolega Vladimir Kara-Murza otkrio da su predstavnici ruske opozicije tokom boravka u Beogradu praćeni i prisluškivani, te da je prikupljene materijale sa njihovih sastanaka u Moskvu odneo tadašnji ministar policije Srbije, Aleksandar Vulin. To je, kako ističe i sam Pivovarov, rezultiralo njegovim hapšenjem.

Pivovarov je 2021. godine boravio u Beogradu, gde je održan sasatanak opštinskih odbornika iz Ruske Federacije koji nisu činili vladajuću Jedinstvenu Rusiju, da bi ubrzo po povratku u Rusiju bio „izvučen“ iz aviona koji je čekao na poletanje sa aerodroma Pulkovo u Sankt Peterburgu za Poljsku. Poljska avio-kompanija LOT, koja je upravljala Pivovarovljevim letom, rekla je da je avion bio spreman za poletanje kada je ruska kontrola vazdušnog saobraćaja naredila posadi da se vrati na pistu.

Ekskluzivni intervju sa Andrejem Pivovarovim čitajte večeras u 19 sati na portalu Nova.rs i u novom broju dnevnog lista “Nova”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare