Ekološki ustanak ispred Skupštine, šetnja
Ekološki ustanak Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Više hiljada građana okupilo se prethodnog dana na “Ekološkom ustanku” ispred Skupštine kako bi poslali poruku da naše reke, vazduh, odnosno životna sredina nije na prodaju. Sama činjenica da je ovaj događaj bio jedan od najmasovnijih u prethodnih godinu dana, prema rečima naših sagovornika, može da bude pokretač većeg društvenog bunta, odnosno podstrek za ljude da se otvorenije bore za svoja prava.

Pročitajte još...

Da građani ne žele da ćute dok im otimaju reke, truju vazduh i zemlju, mogli smo da vidimo prethodnog dana na skupu pod nazivom „Ekološki ustanak“. Više hiljada građana okupilo se u Beogradu kako bi opomenuli vlast da prestane da zanemaruje pitanja koja se odnose na životnu sredinu.

O svojim impresijama nakon jučerašnjeg protesta za Nova.rs je govorio i priznati epidemiolog Zoran Radovanović, koji je istakao da ga pomenuti događaj po mnogo čemu podseća na 5. oktobar 2000. godine.

“Ovo je bio veličanstven skup. Bio sam na skoro svim skupovima poslednjih trideset godina. Ovo me podseća na 5. oktobar. Veličanstveno i jako snažna poruka, svi kojima je stalo do ove zemlje, kojima na prvom mestu nije bogaćenje i plaćka su se okupili ovde”, rekao je Radovanović za Nova.rs.

“Ovo je autentičan protest koji će da raste, vlast će morati da se odrekne nekih stvari i da uvaži ono što je interes zemlje”, rekao je on.

 

Komentarišući jučerašnji protest, politikolog Boban Stojanović za naš portal kaže da veruje da pomenuti skup može da pokrene ozbiljniji bunt u društvu i da otvori druga važna pitanja.

“Mislim da postoji potencijal, ali je potrebna jedna ‘varnica’ koja će sve da ‘zapali’”, navodi on.

Boban Stojanović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Na naše pitanje kakva bi to varnica mogla da pokrene građane na masovnu pobunu, Stojanović je odgovorio da to mogao da bude bilo kakav pogrešan potez vlasti, odnosno demonstriranje sile.

“Povod jučerašnjeg protesta je veoma važan, a siguran sam da ima još tridesetak tema oko kojih bi mogli da se podignu određeni ustanci. Voleo bih da vidim i neke druge organizacije koje će da brane svoja prava, jer je mnogo stvari ovde ugroženo”, objašnjava Stojanović i dodaje da u Srbiji postoji ozbiljan prostor za udruživanje različitih inicijativa koje bi pokrenule ozbiljan ustanak.

“Ovoj zemlji je najpre neophodan politički ustanak koji bi bio borba za vraćanje nekih osnovnih načela demokratije u naš život”, napominje on.

S druge strane, profesor Univerziteta u Beogradu i član Skupštine slobodne Srbije, Čedomir Čupić, za naš portal ističe da građani neretko povod za izlazak na ulice pronalaze u određenoj nepravdi.

Utisak nedelje Cedomir Cupic
Čedomir Čupić u Utisku nedelje Foto:Ivan Dinić/Nova S

“Neki veliki istorijski događaji su nastali usled ogromnih nezadovoljstava koja su se ticala nejednakosti i diskriminacije. Kad imate uzurpaciju od strane vlasti, povod može da bude čak i neki beznačajan događaj. Svakako da ekološke teme ponekad mogu da izazovu velike proteste”, navodi Čupić.

Stojković: Ovde ne postoji tačka koja nije pred uništenjem

Profesorka Biološkog fakulteta i članica Skupštine slobodne Srbije, Biljana Stojković, rekla je na jučerašnjem ekološkom protestu da je ključna reč solidarnost, i da u Srbiji ne postoji tačka koja nije pred uništenjem.

“Shvatili smo da samo zajedno možemo i da je ključna reč solidanost. Ona je zaštitila i Aleksandra Obradovića, Mariju Lukić, Milana Jovanovića, ostalo nam je da se pobrinemo za pravdu Stanike Gligorijević, porodice Milivojević čiji je sin nastadiao u Lučanima, za mnoge uzbunjivače koji nam otvaraju oči”, rekla je ona

Stojković je da dodala da su na protestu prisustvovali i frilenseri, lekari “Ujedinjeni protiv kovida“, aktivisti, građani koji imaju svest šta se dešava.

“Ovde ne postoji tačka koja nije pred uništenjem. Da li mi manje volimo svoju decu od Nemaca i Francuza? Oni ne daju Rio Tintu da dođu u njihovu zemlju, da li ćemo im mi dati, da li ćemo im dati reke. Bićemo ovde da naučimo ljude koji su se predozirali vlašću šta se sme, a šta se ne sme. Ja ću kao biolog reći smo vaspitavani da volimo život, a ovo što rade je sve suprotno. Za nas je priroda život, a za njih je profit. Sačuvaćemo našu floru i faunu, ali tek kada shvatimo da nam je najveći problem fauna koja je naselila zdanje koje se nekada zvalo Narodna Skupština. Ovo je naša zemlja, a ne njihov sitan kusur“, kazala je profesorka Stojković.

Za sociologa Ratka Božovića jučerašnji skup predstavlja “nepristajanje na oblike neadekvatne vladavine”.

“Ovo je jedna forma građanstva i ja pridajem najveći mogući značaj ovakvim događajima, odnosno stvarima koje dolaze ‘odzdo’, jer ni demokratije nema ukoliko je ona nametnuta s vrha”, navodi on, dodajući da veruje da se iz eko protesta može roditi novi bunt.

Sociolog Ratko Božović Foto: Privatna arhiva

“U svim zemljama u tranziciji je najmanje pažnje poklonjeno ekološkoj svesti. Ovaj protest predstavlja odbranu života i nepristajenje na jednoumlje jednopartijskog sistema. Ovo je pubuna građana koji ne žele da slepo slede ono što nameće jedan čovek”, poručuje Božović.

U organizaciji jučerašnjeg protesta učestvovali su brojni ekološki, građanski pokreti koji traže zaštitu prava na zdrav vazduh, vodu i zemlju. Nakon skupa, okupljeni su u dugoj koloni krenuli ka zgradi Vlade Srbije, a zatim i do zgrade RTS-a,  gde su tražili dvosatnu emisiju o ekološkoj situaciji u Srbiji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare