Profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković Foto:N1

Profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković rekla je na ekološkom protestu koji se održava danas, da je ključna reč solidarnost, i da u Srbiji ne postoji tačka koja nije pred uništenjem.

„Shvatili smo da samo zajedno možemo i da je ključna reč solidanost. Ona je zaštitila i Aleksandra Obradovića, Mariju Lukić, Milana Jovanovića, ostalo nam je da se pobrinemo za pravdu Stanike Gligorijević, porodice Milivojević čiji je sin nastadiao u Lučanima, za mnoge uzbunjivače koji nam otvaraju oči“, rekla je ona kao jedan od govornika s protesta.

PROČITAJTE JOŠ

„Ovde smo da pokažemo ovima što se se predozirali vlašću da nešto ipak ne može. Za nas je život, a za njih je profit. Ne može tako“ , rekla je ona dodatno.

Ona dodaje da su na protestu frilenseri, lekari „Ujedinjeni protiv kovida“, aktivisti, građani koji imaju svest šta se dešava.

„Ovde ne postoji tačka koja nije pred uništenjem. Da li mi manje volimo svoju decu od Nemaca i Francuza? Oni ne daju Rio Tintu da dođu u njihovu zemlju, da li ćemo im mi dati, da li ćemo im dati reke. Bićemo ovde da naučimo ljude koji su se predozirali vlašću šta se sme, a šta se ne sme. Ja ću kao biolog reći smo vaspitavani da volimo život, a ovo što rade je sve suprotno. Za nas je priroda život, a za njih je profit. Sačuvaćemo našu floru i faunu, ali tek kada shvatimo da nam je najveći problem fauna koja je naselila zdanje koje se nekada zvalo Narodna Skupština. Ovo je naša zemlja, a ne njihov sitan kusur“, kazala je profesorka Stojković.

Aktivisti traže brisanje svih malih hidroelektrana na celoj teritoriji Srbije. Novim Prostornim planom i novim Zakonom o energenici, koji je pred usvajanjem i najavljuje ga resorna ministraka Zorana Mihajlović, predviđeno je brisanje malih hidroelektrana iz zaštićenih područja. Demonstranti poručuju: Nema zaštićenih i nezaštićenih područja, nema zaštićenih i nezaštićenih reka.

Na protestu su istaknuti i ekološki problemi glavnog grada.

Zahtev je i stavljanje van snage svih planskih akata kada je u pitanju gradnja na vodoizvorištu Makiš, jer ćemo, upozoravaju aktivisti,  ostati bez vode. Isto važi i za gradnju na Košutnjaku, jer ćemo ostati bez pluća.

Ka zahtev izdvaja se savremene tehnologije za prečišćavanje vazduha. To bi trebalo da obezbede svi najveći zagađivači.

Sa protesta se traži i  skidanje oznake tajnosti sa svih sporazuma i ugovora, kada je u pitanju projekat „Jadar“ Rio Tinto.

Organizacija protesta sledi nakon više apela i poziva upućenih Vladi da se razgovara i rešavaju brojni ekološki prpblemi. Ćuta tvrdi da na te apele niko nije reagovao i da je zbog toga “Ekološki ustanak” jedini odgovor.

Podršku “Ekološkom ustanku” najavili su i frilenseri iz Udruženja radnika na internetu, koji već danima “kampuju” ispred Skupštine, tražeći pravedno, a ne retraktive oporezivanje.

Pokret Odbranimo reke Stare planine osnovan je kako bi sačuvao reke od mini hidroelektrana koje utiču na živi svet i menjaju vodotokove. Proteklog leta u selu Rakita stotine aktivista branilo je tamošnju reku i onesposobilo cevi koje je postavio investitor. Aktivizam tog loklanog pokreta proširio se na celu zemlju i na sve veće probleme životne sredine u Srbiji, pa su zarad očuvanja vode, vazdzha i zemlje više puta organizovali proteste i okupljanja u prestonici.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar