Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero kaže da u vanrednim trenucima nacionalne vlasti moraju da raspolažu načinima za delovanje u cilju zaštite zdravlja građana.

„Ovo je vreme bez presedana i nacionalne vlasti moraju imati instrumente za brzo i efikasno delovanje, kako bi zaštitile javno zdravlje svog stanovništva“, kaže Pisonero za Tanjug.

Portaprolka Evropske komisije potvrdila je da je komesar za proširenje Oliver Varheji dobio pismo nekoliko evropskih poslanika u kome se izražava zabrinutost zbog vanrednih mera uvedenih u Srbiji.

Ona navodi da će komesar poslanicima odgovoriti u za to „propisanom roku“.

„Tokom poslednjih nedelja, zemlje članice EU i zemlje širom sveta preduzele su hitne mere kako bi odgovorile na zdravstvenu krizu koju je izazvala zaraza Coviod19“, dodaje Pisonero.

Ona podseća da sve hitne mere moraju da poštuju fundamentalne principe i da budu ograničene na ono što je neophodno i proprcionalno.

Prethodno je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel – na pitanje novinara o stanju demokratije i vladavine prava na Zapadnom Balkanu tokom vanrednih mera uvedenih zbog pandemije COVID19 – poručio da je u kontaktu sa regionom i da je upoznat sa situacijom.

On je naveo da se u regionu Zapadnog Balkan izbori otkazuju zbog pandemije kao i u zemljam čalnicama EU.

Šarl Mišel je pozvao zemlje Zapadnog Balkan da poštuju vladavinu prava i pojačaju reforme, a EU da obezbedi političku i ekonomsku podršku regionu.