Foto: FoNet/MOD

EU očekuje prvu isporuku u okviru novouspostavljenog sistema strateških zaliha medicinske opreme. Radi se o 150 respiratora plaćenih iz EU budžeta, a koji će biti prosleđeni zemljama gde su napotrebniji, kažu u Evropskoj komisiji.

”Stvaramo stratešku rezervu respiratora da ih pošaljemo u države kojima su najpotrebnije. Rumunija je ponudila da bude prva zemlja koja je domaćin ove rezerve u EU”, kaže predsednica EK Ursula fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen je u video obraćanju naglasila da je cela EU pogođena korna virusom, ali i da su Španija i Italija pogođene ”ranije i teže” nego druge.

”Podrška EU i drugih zemalja članica je od presudne važnosti da bi im se pomoglo da se izbore sa pandemijom. Naša evropska solidarnost može spasiti živote. Bolnicama u ovim zemljama najpotrebnije su respiratori”, kaže fon der Lajen.

U Briselu podsećaju da je prošle nedelje u Italiju stigao prvi tim lekara iz Rumunije i Norveške.

Najavljuje se da je i Danska spremila pomoć Italijanima u vidu repiratora i mobilne trenske bolnice.

”U ovoj još neviđenoj krizi jači smo ako smo zajedno u Evropskoj uniji”, ocenjuje fon der Lajen.

Ona dodaje da je EU preko sistema zajedničkih nabavki naručila respiratore kako i zaštinu medicinsku opremu.

Sistem zajedničkih nabavki medicinske opreme otvoren i za zemlje Zapadnog Balkna koje su pokaze intresovanje da se priključe ovoj EU inicijativi, objašanjaju u Komisiji.

Dodaje se da će isporuke naručene opreme zavisiti kao od brznine potpisivanja ugovora, tako i od kapaciteta proizvođača, kao i da će cene biti povoljnije zbog većih količina koje se zajednički naručuju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar