Boško Obradović Foto:TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da opozicija treba da ima zajedničku platformu kao i zajedničku delegaciju za dijalog sa vlašću.

Dveri su saopštile da je Obradović na konferenciji za novinare u Čačku rekao da „Platforma Predsedništva Srpskog pokreta Dveri za dogovor unutar opozicije i dijalog sa vlašću“, koja se pojavila za vikend, u uvodu govori da je dijalog između vlasti i opozicije jedino mirno rešenje aktuelne političke krize u Srbiji i da treba da počne što pre.

Obradović je rekao da je suština te Platforme u pozivu kolegama u opoziciji da se napravi zajednička platforma i zajednička delegacija za buduće pregovore sa vlastima, koju treba da predvode političke opcije koje su bojkotovale izbore zato što imaju veći politički legitimitet za to.

“ I ne vidimo smetnju da se tome pridruže i drugi iz opozicije“, navedeno je u saopštenju.

Kako je rekao, u njihovim predlozima su naveli na čemu opozicija treba da insistira u budućem dijalogu.

„Opozicija treba da traži vanredne izbore na svim nivoima, ne samo republičke već i pokrajinske i lokalne, jer su svi parlamenti u državi trenutno bez opozicije. Opozicija treba da traži i da vanredni izbori na svim nivoima budu održani pre predsedničkih izbora i gradskih izbora u Beogradu sledeće godine, koji takođe treba da budu u odvojenim terminima“, rekao je on.

Kako je dodao, treba doneti zakonsku izmenu po kojoj nosilac izborne liste može da bude samo ličnost koja je istovremeno kandidat na listi i živi u toj sredini.

„Kao temu dijaloga treba uvrstiti i promenu izbornog sistema u Srbiji, koji se nije menjao skoro 30 godina i u kome konačno mora biti omogućeno biračima da glasaju i za kandidate po imenu i prezimenu, a ne samo za unapred određene izborne liste. Kao garancije za primenu sporazuma između vlasti i opozicije, ponudili smo već viđena rešenja u Crnoj Gori i Makedoniji koje su imale slične probleme“, naveo je Obradović.

Prema njegovim rečima, Dveri su ukazale i na jedan od najvećih problema u sferi ucenjivanja birača zaposlenih u javnom sektoru na privremenim i povremenim poslovima, kao i na određeno vreme, a to je Vladina uredba o zabrani zapošljavanja.

„Konačno, utvrdili smo da budući dijalog mora biti završen najmanje šest do devet meseci pre bilo kojih sledećih izbora u Srbiji, da bi imalo vremena za primenu dogovorenog, a pre svega oslobođenje medija za glas opozicije i drugačije mišljenje uopšte“, rekao je lider Dveri.

Obradović je naveo da je stav Dveri da će njihovi predstavnici učestvovati u daljim konsultacijama i usaglašavanjima unutar opozicije na tu temu, ali mimo medija.

„Pokazalo se da medijske najave sastanaka opozicije samo štete kvalitetu tih sastanaka i zato se ubuduće nećemo odazivati na medijski unapred najavljene sastanke pre konačnog dogovora“, zaključio je Boško Obradović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar