Boško Obradović Foto:TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

Pokret Dveri predstavio je paket od 12 mera za podršku domaćoj privredi, koji treba da ublaži negativne posledice pandemije koronavirusa na domaću privredu i standard građana Srbije.

Pokret Dveri predstavio je paket od 12 mera za podršku domaćoj privredi, koji treba da ublaži negativne posledice pandemije koronavirusa na domaću privredu i standard građana Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, delegacija Dveri, koju su činili predsednik Boško Obradović i saradnici, predala je Vladi Srbije predlog paketa mera i kritikovala, kako smatra, pogubnu politiku subvencionisanja stranih firmi od koje aktuelna vlast ne odustaje ni u sadašnjoj krizi.

Oni su ocenili da u prvi plan u Srbiji treba da dođu domaći ekonomski interes, domaći privrednik i poljoprivrednik, a da se istovremeno nađe rešenje za nezaposlene, otpuštene, siromašne, penzionere i druge socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

Mere koje su Dveri predložile predviđaju selektivno oslobađanje najugroženijih domaćih privrednika i preduzetnika od plaćanja dospelih obaveza za poreze za mesece u kojima su im isplaćivane minimalne zarade, smanjenje fiskalnih obaveza za polovinu u narednih godinu dana u najugroženijim sektorima, u skladu sa padom prihoda, kao i ubrzavanje procedure za odobravanje kredita za likvidnost domaćih preduzeća iz državnih fondova.

Dveri predlažu i preusmeravanje sredstava sa izgradnje nacionalnog stadiona na pomoć malim i srednjim porodičnim preduzećima, obavezivanje državnih institucija da do završetka pandemije kupuju isključivo robu od domaćih proizvođača i insistiranje da se medicinska oprema i materijal takođe kupuju od domaćih proizvođača.

Takođe se traži povećanje mesečnih socijalnih naknada za nezaposlene i otpuštene, smanjenje izvršiteljskih i javnobeležničkih tarifa i medijsku kampanju na javnim servisima pod nazivom „Budimo solidarni – kupujmo domaće“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar