Foto: Promo

Potpredsednica "Dveri" Tamara Milenković Kerković ocenila je da je osnovni problem domaće ekonomije stavljanje privrednih subjekata iz Srbije u nepovoljniji tržišni položaj u odnosu na strane investitore, do čega dolazi "diskriminatorskim tretmanom domaćih u odnosu na strane kompanije".

Ona je u današnjem saopštenju navela da će prvi dani 2021. godine pokazati probleme domaće privrede, obzirom da će dospeće obaveza po odloženim porezima i doprinosima „naterati privrednike i preduzetnike da svoje troškove umanje smanjenjem zarada ili otpuštanjem zaposlenih“.

„Predviđa se da će nakon dospelosti poreza i doprinosa na naplatu 200.000 ljudi izgubiti posao već u prvom mesecu naredne godine, a to se pre svega odnosi na zaposlene u najugroženijim sektorima, gde je promet pao 40 do 90 odsto u odnosu na onaj u godini pre pandemije. Glavni zadatak Vlade Srbije u ovom trenutku morao bi biti kako da pomogne i spase domaćeg ugroženog malog preduzetnika“, ocenjuje Milenković Kerković.

Ona dodaje da je Vlada Srbije  umesto da se posveti tom delu ekonomije nastavila sa politikom subvencionisanja stranih privrednih subjekata, poput japanskog „Tojo Tajersa“, doddeljivanjem državne pomoći „Er Srbiji“, Elektroprivredi Srbije i proizvođačima obnovljivih izvora energije.

„U ovoj teškoj ekonomskoj krizi, umesto poklanjanja novih milijardi stranim kompanijama, vlast bi morala da sa tim novcem podrži domaće privrednike. Umesto bacanja para poreskih obveznika na nacionalni stadion, gondole, jarbole i novogodišnje ukrase, taj novac gradjana Srbije trebalo bi uložiti u nacionalnu ekonomiju, opstanak i razvoj domaće privrede“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar