Foto: Dveri

Na zajedničkoj konferenciji pokreta Dveri i Buđenje u Čačku predložen je društveni sporazum o zabrani istraživanja, eksploatacije i prerade litijuma u Srbiji.

Slaviša Miletić, potpredsednik IO Dveri i meštanin sela Gornje Nedeljice u Loznici koje je na udaru otvaranja rudnika litijuma, podsetio je na prvu narodnu bunu protiv dolaska ozloglašene multinacionalne kompanije „Rio Tinto” u Srbiju. Ona se se desila upravo u lozničkim selima u kojima se planira otvaranje rudnika litijuma koji preti da uništi komletnu životnu sredinu Jadra i Rađevine.

Dveri i Buđenje su bile prve političke organizacije koje su se priključile protestima meštana lozničkih sela protiv ove kompanije i učestovale u nizu protestnih okupljanja.

“ Buđenje organizovalo u julu u Šapcu, na kome su učestvovale brojne ekološke i političke organizacije. To je bio pravi primer saradnje svih onih koji su protiv sadašnje vlasti koja zapravo stoji iza dolaska „Rio Tinto” u Srbiju i otvaranja rudnika, bez obzira na ideološke i političke razlike“, rekao je Dušan Tufegdžić, predstavnik Buđenja.

Vladimir Terzić, takođe član tog pokreta, predstavio je zajednički predlog Buđenja i Dveri svim ekološkim i političkim organizacijama da potpišu društveni sporazum o zabrani istraživanja, eksploatacije i prerade litijuma u Srbiji.

„Na ovaj način bismo se svi obavezali da u svom javnom i medijskom nastupu, kao i vršenju funkcija u budućoj vlasti, neodstupno zastupamo protivljenje otvaranju rudnika litijuma u Srbiji. To znači da se ovaj štetni projekat po zaštitu životne sredine odbacuje u celini i da nema obećanog ekonomskog benefita koji može da nadoknadi štetu po zdravlje stanovništva, prirodu i poljoprivredu“, istakao je on.

Lider Dveri Boško Obradović je najavio dalju saradnju Dveri i Buđenja, kao i drugih patriotskih političkih organizacija ne samo po pitanju borbe protiv „Rio Tinta”, koji je svuda gde je u svetu poslovao iza sebe ostavio ekološku pustoš, već i po brojnim drugim društvenim pitanjima.

„Ovaj predlog Dveri i Buđenja je test za sve ekološke pokrete i opozicione političke organizacije da li su zaista protiv otvaranja rudnika bez ikakvih ograda i uslova, ili su spremni da pod pritiskom zapadnih ambasada pristanu na ‘Rio Tinto’ pod lažnim izgovorom ispunjenja ekoloških standarda. U tom slučaju se takvi ni u čemu ne razlikuju od Vučićevog režima i sa njima neće biti dalje saradnje u borbi protiv ‘Rio Tinta’. Zato je ovaj predlog društvenog sporazuma važan i pokazaće pravo lice svih ekoloških boraca danas u Srbiji“, rekao je Obradović.

On je naveo da je sve posebno aktuelno nakon jučerašnje posete Angele Merkel, u čijoj pozadini je podrška za projekat te kompanije i dogovor sa Vučićevom vlašću oko toga.

„Iako Nemačka ima svoje rezerve litijuma kod njih se ne otvaraju rudnici i štiti se životna sredina, ali se u dogovoru sa vlašću od Srbije želi napraviti deponija“, naglasio je Obradović.

BONUS VIDEO Merkel: Nemačka će dati pola miliona evra za Srbiju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)