Veliki ekološki protest "Ustanak za opstanak-naroda protiv Rio Tinta" počeo je u 14 sati obraćanjem brojnih aktivista, javnih ličnosti, profesora, gulumaca, književnika. Nakon obraćanja, okupljenji su krenuli u protestnu šetnju koju su završili dvočasovnom blokadom Brankovog mosta.

18.00 – Saobraćaju u Beogradu je normalizovan. Vozila se preko Brankovog mosta sada slobodno kreću u oba smera.

17.45 – Protest Ekološki ustanak je završen, a jedna kolovozna traka, u smeru ka centru grada je odblokirana. Na drugoj kolovoznoj traci još uvek ima građana, koji se polako razilaze.

17.15 – Kako javlja reporter Nova.rs problem sa zarobljenim vozila je rešen, završen je i koncenrt grupe Deca loših muzičara.

Ivan Jevtović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

17.00 – Na Brankovom mostu je i dalje napeto, sporadično se događaju fizički obračuni vozača iz automobila i građana koji su na protestu. Vozila su u traci od Novog Beograda ka gradu. Tu je ostao zarobljen veliki broj automobila i i vozila gradskog prevoza. Iako su organizatori protesta pozvali učesnike da se pomere – oni to nisu želeli da učine.

16.55 – Na mostu je počeo muzički program na kombiju na početku Brankovog mosta. Blokirane su obe trake i u levoj traci zarobljen je i dalje veliki broj automobila i vozila gradskog prevoza.

Okupljenima se pred početak koncetra kratko obratio muzičar Ivan Jevtović poslao poruku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Ivan Jevtović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

16.52 – Organizatori protesta su pozvali okupljene na mostu da se pomere i propuste „zaglavljene automobile“ koji su se tu našli jer policija nije na vreme zaustavila saobraćaj. Počeli su novi govori aktivista ekoloških pokreta na mostu, a uskoro bi trebalo da počne i koncert.

16.46 – Na sredini Brankovog mosta došlo je i do fizičkog obračuna vozača koji su ostali blokirani na mostu i učesnika protesta. Sukob je rešen tako što je čovek iz automobila izašao i pokazao policijsku značku i razdvojio građane.

Ekološki protest Ustanak za opstanak Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Na pitanje našeg drugog reportera saobraćajnoj policiji zašto nije na vreme zaustavljen saobraćaj, neformalno mu je rečeno da su građani neorganizovano i u manjim grupama prilazili mostu. Kažu da bi, da je postojalo čelo kolone ili transparent na vreme odreagovali, ali pošto su građani dolazili u grupama došlo je do ove situacije.

Našem reporteru su iz policije rekli da su sve ovo dobro ljudi i oni će sigurno propustiti automoibile, ali novinar N1 kaže da ne vidi način kako mogu da se pomere sa puta.

16.37 – Učesnici protesta došli su do Brankovog mosta, gde je jedna traka i dalje puna automobila jer policija nije na vreme zaustavila saobraćaj. U toku je prepirka građana s protesta i onih iz zaustavljenih automobila, javlja reporter N1.

16.30 – Učestnici protesta  su blokirali Brankov most.

Ekoloski protest Ustanak za opstanak
Ekološki protest Ustanak za opstanak, protestna šetnja do Brankovog mosta Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

16.10 – Obraćanja su završena a okupljeni su krenuli u protestnu šetnju u pravcu Terazija u dalje ka Prizrenskoj ulici iz koje će izaći na Brankov most.

14.50- Pisac i dobitnik NIN-ove nagrade Dejan Atanacković u izjavi za Nova.rs izrazio je nadu da će ekološki protesti stvoriti jedinstvo i obejdiniti ljude u jednom političkom projektu kakav je Srbiji potreban.

15.47 – Ko se usuđuje da odlučuje o mom životu, vazduhu koji dišem, vodu prijem, zemlji koja me hrani, upitala je glumica Anita Mančić.

Anita Mančić je postavila pitanje jednoj od direktorki Rio Tinta u Srbiji Vesni Prodanović šta su naučili iz grešaka te kompanije u rudnicima u Americi, Indoneziji, Papua Novoj Gvineji i Mongoliji.

Ekoloski protest Ustanak za opstanak
Anita Mančić, Ekološki protest Ustanak za opstanak Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Nećemo da budemo jedna od vaših grešaka, nećemo da dozvolimo da se na nama učite, a gospodo iz vlasti – pazite, mi vas pomno slušamo i pratimo šta ćete uraditi, rekla je Mančić.

Ako je ugovor sa đavolom prihvatljiv zbog novca, nama nije, rekla je Mančić.

15.45 – Meštani Pranjana i Dobrinje Ljiljana Bralović i Dragan Simović obratili su se okupljenima.

„Zašto sam došla iz Pranjana – da pitam predsednika Vučića da li se uplašio 50 seljaka sa Subvobora kada nam je uzeo autobus u Čačku, ima predsedik Vučić koga i da se plaši – mi smo Mišićev narod“, rekla je Bralović.

Ističe da narod ne priznaje kapitulaciju iako je 28 ruku u opštini Gornji Milanovac dignuto da usvoji neki izveštaj o geološkim istraživanjima, a onomad 43 ruke dignuto da se u plan opštine Loznica unese plan o rudniku na Jadru.

„Onaj huligan koji lomio na srpskoj bogomolji na Kosovu i Metoh isti su naši huligani, narode, rudnici će naše crkve da izmeste, kosti naših predaka će da izmeste“, rekla je ona.

Simović je rekao da se narod budi polako i sugurno i da ujedinjava sve srpsko. „Branimo celu Srbiju i branićemo je i dalje“, rekao je on i poručio političarima koji sede u prestonici „koji od našeg znoja i muke primaju plate“:

„Neću da im kažem sram ih bio jer ne znaju šta je sramota, ne znaju da cene sveto i osnovno – hleb i vodu“, rekao je on.

15.40 – Naučna savetnica Dragana Đorđević izjavila je da je juče od premijerke i minstarke zaštite životne sredine sazanala da Srbija ima 3.000 divljih deponija a donedavno ih je bilo hiljadu. „Deponije eksponencijalno rastu u Srbiji“.

„Ministarstvo građevine letos je donelo predlog prostornog plana koji uključuje 40 rudnika, od čega 10 rudnika litijuma i šest termoelektrana. Zbog toga što nismo smanjili potrošnju fosilnih goriva za 20 odsto do 2020. godine plaćaćemo penale“, rekla je Đorđević.

Ona je istakla da je Borska reka mrtva reka preko 100 godina jer je na njoj jalovište borskih rudnika.

„Reka Pek je letos zagađena toksičnim supstancama koji je Ziđin pustio u reku. Reke oko Bosilegrada su mrtve jer se tamo otvaraju rudnici bez ikakvih kriterijuma. Građani Bora dišu koktele toksičnih supstanci i sigurna sam da onkologija već zna rezultat obolelih u Boru, Majdnapeku i okolini i – zato da ne postanemo deponija, svakojakog smeća mi ovo moramo zaustaviti“, rekla je.

15.31 – Glumica Svetlana Ceca Bojković izjavila je da je „ovo crveni alarm za Srbiju“.

„Toliko smo već zagađeni, a Rio Tinto kao kruna svega preti da koliko sutra zabode svoje pijuke, ne samo u Jadru i već, kako smo ovde čuli, i na drugim punktovima u Srbiji“, rekla je Bojković.

Ekoloski protest Ustanak za opstanak
Ekološki protest Ustanak za opstanak Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Ona je zapitala da li hoćemo da se Srbija pretvori u deponiju gde će zdravlje naša dece biti ugroženo, a priroda uništena.

„Da li ćemo to dozvoliti – ne smemo“, poručila je Bojković.

Istakla je da ne smemo dozvoliti da Srbija postane deponija za tuđe prljave industrije. Mi to primamo u našu plodnu i lepu zemlju, kakva sramota, u ime čega? U ime profita, kog profita? Da li je profit zamenio boga – izgleda da jeste, ovima koji vode zemlju profit je zamenio boga“, rekla je Bojković.

15.00 – Aleksandar Jovanović Ćuta okupljene je pozvao da održe minut ćutanja za sve nestale reke i preminule u Srbiji od zagađenog vazduha.

„Skupili smo se ovde da kažemo ne onima kojima umesto maline i meda nude koncentrovanu sumpornu kiselinu, ko to truje Srbiju – Linglong, Ziđin, Rio Tinto ili možda neko mnogo otrovniji?“

Ekoloski protest Ustanak za opstanak
Aleksandar Jovanović Ćuta Ekološki protest Ustanak za opstanak Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Nalazimo se na izvorištu najvećeg otrova, dugačak je spisak predatora. Nalazimo se u Bermudskom trouglu najvećeg zla – Gradska skupština u kojoj sedi jedan, koji kad vidi drvo odmah se vata za motornu testeru – njegovo ime je Goran Vesić, to je onaj što je sekao platane na Kalemgdanu, smislio da poseče pola Koštunjaka, koji misli da gradi na stotine hiljada kvadrata na vodouizvorištu u Makišu. Sa moje leve strane – Skupština Srbije u kojoj sede robovi koji umesto narodne volje sporovode volju jednog što je umislio da je bog, jednog kome je Rio Tinto draži od našeg seljaka, onom kome je litijum pomračio um“, rekao je Jovanović.

Podsetio je i da su se ekološke organizacije okupile u aprilu na istom mestu, da ih je bilo preko 60 i da su tom prilikom sastavili 13 zahteva na koje niko nije odgovorio do danas.

„Sada imamo dodatni zahtev – da Vlada Srbije i Aleksandar Vučić i Zorana Mihajlović ponište sve obaveze prema Rio Tintu. „Rio Tinto, marš iz Srbije“, rekao je Jovanović.

Ekoloski protest Ustanak za opstanak
Aleksandar Jovanović Ćuta Ekološki protest Ustanak za opstanak Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Aleksandre Vučiću, našu zemlju nećeš natapati otrovo, našu decu nećeš trovati sumpor dioksidom. Poruka za sve koje si doveo – od…bite od naših reka, šuma, zemlje“, rekao je Jovanović.

On je naglasio da će danas blokirati Brankov most, a bude li se pojavila mehanizacija prema Loznici blokiraće i celu Srbiju.

Na kraju je pozvao sve da prestanu da se dele na društevnim mrežama jer je ovo „iznad svake politike“.

14. Dramski pisac, scenarista i teatrolog Nebojša Romčević rekao je za Nova.rs da narod konačno počinje da se budi.

14. 57 – Zlatko Kokanović, meštanin Gornjih Nedeljica, koji se bavi poljoprivrednom proizvodnjom zapitao je okupljene gde je Aleksandar Vučić, gde je Zorana Mihajlović, gde je Ana Brnabić. „Oni su tri ključna čoveka koji prodaju nas, našu decu i dedovinu zašto, za kakve pare?“.

„Ne treba nam Rio Tinto, moraju nas prvo pobiti ako prođe ovaj projekat u Jadru – Srbija je gotova“, kaže.

Ekoloski protest Ustanak za opstanak
Ekološki protest Ustanak za opstanak Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

14.45 – Dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić obratio se okupljenima rečima:

„Nisam ja nikakav dekan i profesor, ja sam jedna arogantna neznalica ali i pripadnik jedne grupe sličnih kako nas je nazvala Zorana Mihajlović“, rekao je Ristić na šta su okupljeni povikali „Ua“.

On kaže da njega i ostale koji se protive dolasku Rio Tinra nazivaju neznalicama jer se protive kopanju jadarita u dolini Jadra i litijuma širom Srbije. „Smeta nam što bi neko uništio hektare plodnog zemljišta, što bi napravio deponije najtoksičnijih materijala, što bi trajno ugrozio najbolje rezreve podzemnih voda i ugrozio vodosnabdavne Šapca i grada Beograda“, rekao je Ristić.

Ekoloski protest Ustanak za opstanak
Ekološki protest Ustanak za opstanak Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Kaže i da ne razume „sve opuštene što bleje po kafićima, a mrzi ih da dođu ovde“.

Naglasio je da Rio Tinto nema nikakve reference da se bavi litijumom a da političari promovišu litijum u Srbiji kao belo zlato i materijal do kog će Srbija da prosperira, a neće da znaju da najveći svetski proizvođač baterija kineska kompanija Ketl od 2023. prelazi na pakovanje natrijum litijumskih baterija koje su pouzdanije.

„Ako pustimo Rio Tinto u dolinu Jadra biće zbrisan biodiverzitet, turističke destinacije, epicentar srpske pismenosti Tršić, manastir Tronoša, ono što je najgore, strana multinacionalna kompanija ima i akcioni plan za raseljavanje stanvništva“, kaže Ristić.

14.36 – Naučnik Nenad Kostić kaže da ne postoji zeleno rudarstvo i da iako su predstvanici kompanije Rio Tinto uveravali stručnjake da će raditi sve na najbolji način i da će primenjivati najviše standarde u zaštiti životne sredine, o tome nema govora.

Ekoloski protest Ustanak za opstanak
Ekološki protest Ustanak za opstanak Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Pokazivali su nam idilične fotografije rudnika, a posle sam saznao da su to fotografije tuđih rudnika, ne rudnika Rio Tinto. Shvatio sam da kompanija na radi na zaštiti životne sredine nego na reklami i propagandi prema nama građanima“, rekao je Kostić. Istakao je i da kompanija namerava da koristi 10 vagona koncentrovane sumporne kiseline dnevno, što je 100 tona. Govor Kostića prekidan je zvižducima okupljenih kada god je spomenuo kompaniju „Rio Tinto“. On je kritikovao i vlast u Srbiji, citirajući pesmu Buna protv dahija „Zeman doša, valja vojevati“, poručio je na kraju.

Protest je svojim prisustvom podržao i Petar Đurić, osnivač Fondacije „Ćale ovo je za tebe“.

14.31 – Saobraćaj je blokiran kod Trga Nikole Pašića, gde se nalazi veliki broj građana i bina sa koje su počeli da se obraćaju govornici.

Ekoloski protest Ustanak za opstanak
Ekološki protest Ustanak za opstanak Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Građani konstantno pristižu i kreću iz pravca Narodne skupštine Srbije ka Trgu Nikole Pašica. Pionirski park u kom je počelo okupljanje je prepun građana, javlja reporeter Nova.rs sa lica mesta.

Okupljeni nose transparente, a na pojedinima piše: „Vučiću ti možeš da spaseš Srbiju sa dve reči“, „Nema rudnika“, „Ne damo naše reke“, „Rio Tinto marš iz Srbije“.

Ekoloski protest Ustanak za opstanak
Ekološki protest Ustanak za opstanak Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Glumica Svetlana Ceca Bojković poručila je u razgovoru za Nova.rs građanima da moraju da se bore.

„Moramo da reagujemo, da se borimo, da dignemo svoj glas protiv toga da se Srbija pretvori u deponiju“, poručila je Bojković u razgovoru sa reporterom Nova.rs.

U najavi ovog događaja, ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je za Nova.rs da će se na skupu okupiti mnogo građana, a da su dolazak najavili i meštani Gornjih Nedeljica, mesta na zapadu Srbije gde Rio Tinto planira svoja iskopavanja.

Svoje prisustvo na događaju potvrdili su istaknuti glumci i društveni radnici među kojima su Svetlana Ceca Bojković, Dragan Jovanović, Petar Božović, Ljubomir Bandović, karikaturista Koraks, pisac Dejan Atanacković, muzičar i umetnik Darko Rundek i mnogi drugi. Oni su uputili poziv svim građanima da 11. septembra izađu na ulice i podrže građane u borbi za našu vodu, vazduh i zemlju.

Događaj na žalost neće moći da prisustvuju stanovnici Pranjana, kojima je saopšteno da autobus u kojima se oni nalaze neće moći da saobraća za Beograd.

Bonus video: Jovanović i Bandović pozivaju na ekološki ustanak

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare