Jasmina Paunović, Kristofer Hil i Bojana Savović Foto: Twitter/Američka ambasada/@USEmbassySerbia; EPA-EFE/Dejan_Tasic; EPA EFE MATIJA KOKOVIC; EPA EFE sasa Stanković; Amir Hamzagic;/Ata

Američki ambasador Kristofer Hil u dva dana je poslao dve poruke koje su izazvale, najblaže rečeno, iznenađenje u srpskoj javnosti. Hil je najpre pružio podržku smenjenim tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunović, a zatim je NATO bombardovanje Srbije ocenio kao diplomatski promašaj i rekao da građani to ne treba nikad da zaborave.

Na dan kada se obeležava godišnjica bombardovanja Srbije, ambasador SAD Kristofer Hil na Tviteru je napisao sledeće:

“Posvetio sam svoj život diplomatiji – pronalaženju diplomatskih rešenja za naizgled nerešive probleme. Tokom svoje karijere, naučio sam da diplomatija ponekad ima promašaje. Kada se to dogodi, rezultati mogu biti tragični. Izražavam svoje lično saučešće porodicama onih koji su izgubili živote tokom ratova 1990-ih, uključujući i one koji su rezultat vazdušne kampanje NATO-a. Znam da srpski narod nikada neće zaboraviti to strašno vreme, niti treba“, poručio je Hil, a zatim dodao:

„Srpski narod nikada neće ostaviti po strani svoju tugu, ali verujem da je dovoljno jak da to urdai. Posvećenost Sjedinjenih Država našem partnerstvu sa Srbijom je nepokolebljiva, kao i naša posvećenost diplomatiji. Zajedno možemo da izgradimo bolju budućnost kakvu srpski narod zaslužuje i želi budućim generacijama“, zaključio je Hil.

Ovo je svakako prvi put da neki američki diplomata na ovakav način govori o bombardovanju naše zemlje, praktično ga nazivajući greškom.

Pročitajte još...

Dan ranije Hil je “gurnuo prst u oko” srpskoj vlasti time što je otvoreno podržao smenjene tužiteljke Bojanu Savović i Jasminu Paunović.

“Nezavisno pravosuđe i borba protiv korupcije ključni su za napredak Srbije, a naročito članstvo u EU“, napisao je Hil na svom Tviter nalogu pored fotografije sa Savović i Paunović, a zatim dodao:

“Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju Srbiju u tom nastojanju i cene partnerstvo profesionalaca u Tužilaštvu koji su toga svesni poput Bojane Savović i Jasmine Paunović“.

Podsetimo, Savović i Paunović su u beogradskom Višem javnom tužilaštvu radile na predmetu malverzacija u EPS-u koje su građane Srbije koštale oko 7,5 miliona evra.

Samo dan nakon što je uhapšeno šest osumnjičenih osoba, tužiteljkama je bez obrazloženja slučaj oduzet, a Savović i Paunović su premeštene u drugo odeljenje tužilaštva.

Na Hilovu podršku tužiteljkama, odmah je reagovao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ivica Dačić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

On je rekao da postupak ambasade SAD „predstavlja otvoreno i grubo mešanje u unutrašnja pitanja jedne suverene države – Srbije“.

„Znam da velikim silama izgleda da sve mogu, ali zamislite kako bi to izgledalo kada bi u našoj ambasadi u SAD Marko Đurić primio nekog američkog tužioca ili sudiju?! Ovaj postupak je u direktnoj suprotnosti sa željom za razvojem dobrih bilateralnih odnosa“, rekao je Dačić u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Dačić je rekao da je Srbija uvek otvorena i spremna za dijalog, ali da svi strani predstavnici „moraju da poštuju osnovne principe Bečke konvencije da nemaju pravo da se mešaju u unutrašnje stvari zemalja u kojima su akreditovani“.

BONUS VIDEO: Kristofer Hil intervju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare