Pokret "Kreni-promeni" održao je performans ispred zgrade Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beograd zbog podrške ambasadora Kristofera Hila kompaniji Rio Tinto i iskopavanju litijuma u Srbiji. Nakon performansa, amasador Kristofer Hil izašao je ispred ambasade kako bi razgovarao sa okupljenima. Kamere su zabeležile njegov razgovor sa direktorom kampanje "Kreni-promeni" Savom Manojlovićem.

Nakon što je okončan performans, na kom su okupljenima deljena hrana iz lanca brze hrane Mekdonalds, ambasador Kristofer Hil se pojavio i započeo razgovor sa Manojlovićem, koji mu je izneo razloge zbog kojih je nezadovoljan izjavom predstavnika SAD.

„Mislim da je za Rio Tinto važno da lјudi shvate da ovo nije samo rudarski projekat. Ovo nije samo projekat u kome se nešto vadi iz zemlјe i izvozi dalje. Ovo je projekat koji će imati veze sa modernom ekonomijom. Na kraju će se litijum koji se izvadi iz zemlјe koristiti za proizvodnju baterija koje će se ugrađivati u električna vozila, rekao je Hil u intervjuu portalu Glas Šumadije.

Zbog pomenute izjave, ambasadoru Hilu se obratio Manojlović:

Pročitajte još...

„Smatramo da je apsolutno nedopustivo i doživljavamo je (izjavu prim. aut) kao neko vrstu parafraze koja znači – ‘ako nemate demokratiju, ješćete litijum’. Duboko verujemo da je u suprotnosti sa nekim vrednostima iz zemlje iz koje dolazite. Toma Džeferson je rekao: ‘Da je demokratija tamo gde se vlast plaši naroda, a diktatura tamo gde se narod plaši vlasti’. MI smo predali Narodnu inicijativu Narodnoj skupštini vezano za iskopavanje litijuma i ona još nije stavljena na dnevni red, čime je prekršen Ustav. Niti je poslušana reč najvećih naučnih imena u Srbiji. Imali smo velike nerede i proteste u Srbiji zbog ovog pitanja, ovo smatramo direktnim mešanjem… Verujem da, ako je vama u interesu mir na ovim prostorima, da nećete podržavati ovaj projekat ni na koji način“, rekao je Manojlović, koji se pritom zahvalio ambasdoru Hilu zbog toga što je izašao da razgovara sa njima.

S druge strane, Kristofer Hil imao je nekoliko komentara na izlaganje Manojlovića:

„Drago mi je da sam imao intervju za taj internet portal iz Kragujevca za koji rade neki mladi ljudi i odakle moja izjava potiče. Kad razgovarate sa tim, malim, lokalnim medijima vi zapravo pomažete tom procesu. Zapravo, nema toliko malih i lokalnih medija koji imaju neki značaj. Dakle, kad imate razgovor sa takvim malim medijskim kućama, ja se ponašam kao i kad razgovaram i sa velikim medijskim kućama. Dakle, nema pitanja na koja ne želim da odgovorim ozbiljno. I nema pitanja na koja ću ja reći da ne želim da pričam zato što to vas ne zanima. Drugi princip je poštenje, kad razgovaram sa tim medijima i sa bilo kojim drugim medijima. Dakle, biću otvoren i iskren sa vama, kao što sam bio otvoren i iskren dok sam govorio za ‘Glas Šumadije’. Dakle, prvo da budem potpuno jasan – kako će Srbija da se razvija, koje će sirovine koristiti, koji pravac razvoja će imati – to zaista zavisi samo od Srbije“, rekao, između ostalog, Hil.

Kako je izgledao ceo razgovor ambasadora Hila i Sava Manojlovića, pogledajte u video snimku s početka vesti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare