Zanimljivi su, ali u isto vreme pomalo neverovatni nastupi predsednika države Aleksandra Vučića ako ih poredite kad se pojavljuje u zemlji i inostranstvu. U obraćanjima domaćoj javnosti, iz Predsedništva ili posredstvom nekih od provladinih medija bez sagovornika, Vučić napada strance, govori kako Srbija "nije šaka zobi" i da niko neće da joj određuje kako će da vodi svoju politiku. Suprotno tome, svaki odlazak u inostranstvo značajno je drugačiji: zahvaljuje se na podršci, zaklinje na prijateljstvo i Zapadu i Istoku, a umesto snažnih odgovora strancima Vučić doživljava da mu udaraju šakom o sto i govore da ne govori istinu.

Poslednjih dana predsednik države češće je u Njujorku nego u Beogradu, gde učestvuje u lobiranju da se stavi ad akta predlog Rezolucije o Srebrenici. Dok provladini mediji objavljuju velike uspehe i diplomatske pobede koje predsednik postiže sa svojim timom, realnost je nažalost daleko od ružičaste.

Ništa se nije promenilo ni za jotu u odnosu na ranije stavove međunarodnih partnera oko rezolucije, ali se srpski diplomatski tim prilično brukao u prethodnim danima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima država članica iz Azijsko – pacifičke grupe u sedištu Ujedinjenih nacija u NjujorkuFoto:TANJUG / TANJUG VIDEO

Najpre je predsednik Srbije pokušao da izmanipuliše predsedavajuću na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu Vanesu Frejzer i da traži dodatnih tri minuta za debatu, što je ona oštro odbila i poručila predsedniku da je sve dogovoreno prethodnim dnevnim redom.

Udarajući šakom o sto Vučiću je stavila do znanja da ne može da izgovara neistine i da dovedu u zabludu kompletan tim ljudi koji radi u UN. Vučić je to morao da prihvati, što se najverovatnije nikada ne bi desilo u Srbiji kada je isključivo fokusiran na svoju publiku i biračko telo.

Najbolji primer za to je nedavni odlazak predsednika države u Francusku, gde se sastao sa predsednikom Emanuelom Makronom.

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron Foto: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Poslednji njihov susret predstavljen je u medijima kao vrhunac prijateljstva i saradnje dve države. Predsednik nam je saopštio da je tri sata razgovarao sa predsednikom Emanuelom Makronom i da su imali veoma srdačan susret.

„Veoma sam srećan zbog rezultata tih razgovora, srećan zbog toga što smo mogli da na otvoren i konkretan način razgovaramo o svim vidovima saradnje sa jednom od najvažnijih zemalja u svetu“, poručio je Vučić.

Sada je predsednio bio srećan, dok je pre samo četiri godine gledaocima jedne televizije sa nacionalnom frekvencijom imao da poruči kako je „odbrusio“ Makronu koji ga je, kako je tada rekao, samo „gledao“.

Emanuel Makron i Aleksandar Vučić Foto: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

„Ja sam rekao Makronu, slušaj bre ti Emanuel, pa ti ne bi mogao sad da otvaraš Poglavlje 23 i 24. On me gleda. U ponoć u Jeliseskoj palati“, rekao je Vučić pre samo četiri godine.

Samo ovaj primer, sa jednim liderom potvrđuje da Vučić ima potpuno drugačiju retoriku kada se nalazi u inostranstvu i kada se vrati u Beograd pa iznosi detalje svoje posete.

Ukoliko bismo analizirali diplomatski rečnik i komunikaciju predsednika Srbije, isključivo na osnovu njegovih svedočenja, zaključak bi bio da se Vučić rukovodi izrekom – “Što na umu, to na drumu”.

Nije važno ko je s druge strane, predsednik „neustrašivo“ odgovara i ne povija se pred moćnim i većim od sebe.

Tako smo čuli i da je predsednik spremno odgovorio bivšem predsedniku Sjedinjenih Američkih Država, Donaldu Trampu, kad ga je pitao o Kinezima tokom sastanaka u Beloj kući.

Foto: FoNet

„Oni znaju da ja smem da govorim na svakom mestu. Oni znaju da ja smem da kažem i Makronu, ja sam smeo i Trampu da kažem… Pita me Tramp, ulazim u ono…. Ovalni kabinet, kako se to zove… I kaže meni Tramp: „Hej, gde si visoki?! Šta zna Tramp s kim priča, rekli mu tu… On ogromnu energiju ima i čudesnu harizmu… ‘A ti si iz Srbije? Super izgledaš ovako… Ja ćutim, gledam, predsednik Amerike, šta će da bude pitanje“, ispričao je Vučić.

Potom je usledio intenzivniji deo razgovora o Kinezima, koji nam je prepričao predsednik.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare