Podeli:
Dušan Janjič Foto: Medija centar Beograd

U Briselu sutra neće biti nikakvog ultimatuma o priznavanju jednostarno proglašene nezavisnosti Кosova, rekao je danas za Betu politički analitičar Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose.

“Mislim da se radi o spinovanju iza koga mogu da stoje ruski interesi i nekoliko političara iz sadašnje vladajuće koalicije i njima bliske ‘Večernje novosti’. Vučić treba da skine sako i da vidi gde mu sede ti veliki prijatelji koji mu stavljaju vruće kamenje u cipele”, ocenio je Janjić.

“Večernje novosti” su danas objavile, pozivajući se na “dobro obaveštene diplomatske izvore”, da će predstavnici administracije u Briselu sutra uručiti ultimatum Srbiji – nacrt sveobuhvatnog sporazuma koji podrazumeva de fakto priznavanje Кosova od strane Srbije.

Janjić kaže da je ta informacija zapravo “jedan od milion spinova u nizu”, koji prate dijalog u Briselu.

“Radi se o nastavku ekspertskog sastanka sa vrlo jasno utvrđenom temom o ekonomiji i obnovi železničkog saobraćaja. Radi se o sastanku koji se organizuje dan pred odlazak diplomata iz EU na godišnji odmor i u tim uslovima niko neće potegnuti istorijsko pitanje da se prizna jednostrano proglašena nezavisnost Кosova”, rekao je Janjić.

On postavlja pitanje ko bi sada pokrenuo priznavanje nezavisnog Кosova?

“Pa samo onaj koji ne želi dijalog. Ali nemoguće je za očekivati da se za pregovaračkim stolom pojave predstavnici opcija koje ne žele dijalog, pogotovo iz razloga što briselske razgovore vode eksperti, a ne polupolitičari. To bi bilo direktno pucanje u noge mandatima Miroslava Lajčaka i ostalih političara iz EU”, ocenio je analitičar.

Janjić ističe da je ova “provokacija očigledno medijski uspela u Srbiji”, i pita se kome to odgovara, kao i kome ne odgovara mir u regionu.

“Od mirnog regiona gubi ogromna masa sadašnjih političara, bogataša i kriminalaca i u Srbiji i na Кosovu, ali gube i Rusi. Ovde se radi o navodnoj nameri da se podrži Aleksandar Vučić, a u suštini da se utvrdi teza koja dolazi iz ruskih izvora kako Vučić vodi antirusku histeriju. Ja ne vidim nikakvu histeriju protiv Rusije, naprotiv radi se na tome da se uvaži ruski pritisak da Dačić bude u vladi”, objasnio je Janjić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar