Srđan Cvijić Foto: promo BCF /Aleksandar Anđić

"Zahtevi srpske opozicije za izradu posebnog izveštaja o vladavini zakona i slobodi medija neće dovesti do suštinskog pomaka u stavu Evropske komisije, sve dok se Evropska narodna partija ne pridruži kritikama režimu", smatra Srđan Cvijić, viši politički analitičar Instituta za evropsku politiku Otvorenog društva.

On je u razgovoru za portal European Western Balkans(EWB), rekao da bi ipak pomogao srpskoj opoziciji, ukoliko bi “nedvosmisleno prihvatili proevropske politike” i prestali da se udvaraju Moskvi.

„Dok se najveća grupa u Evropskom parlamentu, EPP ne pridruži kritikama protiv režima u Srbiji, ne očekujem suštinski pomak u stavu Evropske komisije“, kaže Cvijić.

On ocenjuje da je policijska brutalnost na demonstracijama poslužila da otovre oči mnogi koji do sada nisu obraćali pažnju na probleme.

Srpska opozicija zatražila je da EU formira ekspertsku grupu za izveštavanje o stanju demokratije i vladavini zakona, i podsetila da je sličan izveštaj imao ključnu ulogu u rešavanju političke krize u Severnoj Makedoniji, što je uporedivo sa situacijom u Srbiji zbog visokog nivoa korupcije i prikrivanja podataka o pandemiji COVID-19.

Srđan Cvijić kaže i da sam izveštaj ne može zameniti akciju  opozicije i drugih političkih snaga na terenu u Srbiji.

„Sve dok opozicija nije zaista ujedinjena, već nastavi da se bori međusobno umesto protiv režima suštinske promene se vrlo verovatno neće desiti. Pritom, ne treba mešati slabu izlaznost na izborima sa podrškom opoziciji“, kaže Cvijić.

On podvlači, da bi kao i u slučaju Severne Makedonije, zasigurno pomoglo ukoliko bi opozicija prigrlila nedvosmislenu proevropsku politiku.

„Sve dok to ne bude slučaj, sve dok neki u svojim redovima prihvataju nacionalističku politiku i podržava Moskvu, režim će nastaviti to da koristi u svojoj delegitimišućoj propagandi, pa odlučna podrđka Brisela neće doći“, kaže Cvijić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare