Foto: N1; Dunja Mijatović

Кomesarka za ljudska prava Saveta Evrope (SE) Dunja Mijatović istakla je danas da je epidemija koronavirusa posebno opasna za starije osobe i da im je potrebna veća podrška nego ikada.

Кomesarka SE je u saopštenju ukazala da epidemija koronavirusa ima „nesrazmerno negativan uticaj na pravo starijih na zdravlje i druga ljudska prava“.

„Evropske zemlje koje su uvele mere izolacije u borbi protiv virusa često su od starijih osoba tražile da se samoizoluju ranije od opšte populacije i njihova izolacija može potencijalno da traje duže. Te mere su apsolutno važne i neophodne“, navodi Dunja Mijatović.

Кomesarka SE je pozvala države da učine sve što mogu kako bi usporile širenje virusa, ali je i ukazala da će socijalno distanciranje, koje je neophodno, „nesumnjivo pogoršati ionako goruće pitanje socijalne izolacije starijih osoba“.

„Starije osobe su izložene većem riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, kao i socijalne izolacije koja ima direktan uticaj na njihovo zdravstveno stanje, uključujući mentalno zdravlje. Zbog toga im je potrebna veća podrška nego ikad u ovoj kriznoj situaciji, a mere preduzete za prevazilaženje pandemije moraju da posebno vode računa o ovoj potrebi. Sa zadovoljstvom sam uočila, na primer, da francuske vlasti uzimaju kao valjan razlog za izlazak iz izolacije upravopomaganje onima koji su ranjivi“, dodaje Dunja Mijatović.

Naša društva moraju da pronađu „nove načine jačanja međugeneracijske solidarnosti i socijalnog kontakta sa starijim osobama, a da ih ugrožavaju“.

„Iako civilno društvo često reaguje brzo i velikodušno u ovoj oblasti, postoji jasna uloga evropskih vlada da aktivno promovišu ovu vrstu inicijativa i međugeneracijsku odgovornost“, ističe komesarka SE za ljudska prava.

Кomesarka takođe ukazuje da je pandemija izazvala širenje na društvenim mrežama govora mržnje čija su meta starije osobe što je znak rastuće međugeneracijske ogorčenosti i zato je, kako je istakla, dužnost evropskih država da se suprotstave ovom govoru i podignu svest o opasnosti koju predstavlja ovakav stav.

Кad je reč o institucijama za dugoročno zbrinjavanje starijih osoba, Dunja Mijatović upozorava na brojna kršenja ljudskih prava starijih koja su bila prisutna i pre pandemije korona virusa. Ona zato ističe da evropske države moraju da sprovedu zakasnele reforme socijalne zaštite nakon okončanja trenutne zdravstvene krize.

„Sistem socijalne zaštite sa posebnom individualnom podrškom starijim osobama, uz istovremeno promovisanje njihove pune uključenosti u zajednicu, mora biti u središtu ovih reformi“, zaključuje komesarka SE za ljudska prava Dunja Mijatović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram