Dubravka Stojanović Foto:N1

Istoričarka Dubravka Stojanović izjavila je u emisiji Newsnight da misli da, gledajući danas, "predsednik Aleksandar Vučić u istoriji neće zaslužiti dobru ocenu".

„Aleksandar Vučić pre svega ima tu grandioznu sliku sebe samog. To je za početak taj problem koji mi svi imamo ovde, mnogi problemi proističu iz načina na koji on sebe vidi, veliki problem je što on stvari zaista pokušava tako da rešava, često se pravi da je Tito, da je ovo Hladni rat, da je ovo Jugoslavija… On misli da je rešenje u ovoj situaciji nesvrstanost, i ne razume da ovo nije jedna takva situacija“, kaže Stojanović.

Osvrnula se na svoj autorski tekst, odnosno pismo mlađoj sebi, u časopisu Lice ulice pod naslovom „Nisam te izneverila, mala“.

Ističe da bi tu sad najverovatnije ključna reč bila „bunt“.

„To su već generacije u Jugoslaviji koje su nosile tu pobunu, ideju da taj sistem nije u redu, da ne može da bude jedna stranka, partija, da ne može da bude kontrola medija, tako da je već od osnovne škole bila neka vrsta tih organizacija, imali smo neke novine već u gimnaziji u kojima smo otvoreno pisali protiv tog režima, ceo život sam smatrala dužnošću da se taj bunt ostvari“, kaže.

Današnje generacije su, smatra, „vrlo daleko od tog bunta“.

„Ni mi na fakultetu nikako ne uspemo da ih angažujemo, pokrenemo, imali smo dve godine tribine ‘Nije filozofski ćutati’, bude prepun amfiteatar, ali nema studenata. To su generacije koje drugačije razumeju svoju ulogu u društvu, pa i ulogu čitavog društva. Zahvalna sam tom socijalizmu, koji nas je učio, bez obzira što je bio monopartijski i u mnogo čemu restriktivan, ali nas je ipak učio da se slavi ta borba, za svoje ideje, za slobodu“, kaže ona.

Dodala je da „svoju generaciju može potpuno da razume“.

Opširnije čitajte na N1.

***

BONUS VIDEO – Vučićev odlazak sa čela SNS- lažno obećanje ili stvarnost?

Komentari

Svi komentari (2)