„DSS će podneti predlog Skupštini za osudu genocida u NDH“

Politika 24. feb. 202113:50
Podeli:
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović najavio je danas da će ta stranka "ponovo podneti Narodnoj skupštini predlog Rezolucije o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata, koji je u dva navrata, 2016. i 2018. godine već uputila Skupštini".

Jovanović je u pisanoj izjavi naveo da „ne postoji nijedan opravdan razlog zbog kojeg genocid izvršen u Nezavisnoj državi Hrvatskoj ne bi bio institicionalno osuđen“, kao i da Srbija to duguje „žrtvama i istorijskim činjenicama“.

„Država Srbija je dužna da istitucionalnom osudom genocida, donošenjem Rezolucije Narodne skupštine, ispuni dug prema ustaškim žrtvama. Bilo kakva primerena obeležavanja i podsećanja na stradanje srpskog naroda, iako neophodna, takav čin ne mogu da zamene“, rekao je Jovanović.

On je naveo da je DSS „uverena da do pomirenja među narodima bivše Jugoslavije, u ovom slučaju srpskog i hrvatskog naroda, kao preduslova trajnog mira i stabilnosti na našim prostorima, može da dođe samo ukoliko se istorijske činjenice ne falsifikuju, žrtve zločina genocida ne zaborave, a zločinci ne opravdavaju“.

„Zato smo uporni u nastojanju da Narodna skupština donese odgovarajuću Rezoluciju, a budući da u njoj DSS nema poslanike ostavljamo na volju narodnim poslanicima sadašnjeg saziva da je, kao ovlašćeni predlagači, predlože za raspravu i odlučivanje“, kazao je Jovanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar