Aljbin Kurti / FOTO: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Demokratski savez Kosova (DSK) danas će dogovoriti pokretanje zahteva o izglasavanju nepoverenja vladi premijera Aljbina Kurtija i prikupljanje potpisa, prenosi Gazeta ekspres.

Šef poslaničke grupe DSK Arben Gaši rekao je za Koha ditore da će sastanak parlamentarne grupe biti održan danas u 13 sati u Skupštini Kosova, preneo je Kosovo onlajn.

„Da, tačno je da ćemo se sastati i razgovarati o situaciji. Još nismo razgovarali ni sa jednom stranom o potpisima za taj zahtev“, rekao je Gaši.

Smenjeni ministar unutrašnjih poslova iz redova DSK Agim Veljiu takođe je najavio da od danas počinje skupljanje potpisa za sazivanje vanredne sednice na kojoj će se tražiti glasanje o nepoverenju premijeru Kurtiju.

Veljiu je, prenela je RTK, rekao da DSK neće dozvoliti prekid partnerstva Prištine i SAD.

Za Kurtija je rekao da se tokom jednoipomesečnog mandat nije bavio kosovskim problemima, već isključivo perifernim pitanjima i teorijama zavere.

„On se ovih dana nije bavio ni borbom protiv korona virusa, osim što je uradio lični test na virus sa još nekim članovima vlade“, rekao je Veljiu.

Za pokretanje postupka o nepoverenju Vladi potrebno je 40 potpisa.

Predsednica parlamenta Vjosa Osmani, takođe iz DSK, bila je protiv tog predloga.

„Postoji jedinstvo u predsedništvu, ali ako (Osmani) nastavi da se suprotstavlja odlukama tog tela, to neće biti u redu“, rekao je Veljiu i dodao da je Kurti za njega „najobičnija kukavica“.

DSK Ise Mustafe odlučio je sinoć da podnese zahtev za izglasavanje nepoverenja premijeru Aljbinu Kurtiju. To je zatraženo, iako je ta stranka koalicioni partner u Kurtijevoj vladi.

DSK već duže insistira na ukidanju taksi na robu iz Srbije i BiH – što je i zahtev SAD-a, a Kurti je juče iznenada odlučio da razreši Agima Veljiua sa mesta ministra unutrašnjih poslova.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram