Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova (DSK) Arben Gaši je u obrazloženju zahteva za izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova rekao da su za to dva osnovna razloga, odnos prema zahtevima SAD o ukidanju takse i razrešenje dužnosti ministra unutrašnjih poslova i javne uprave Agima Veljiu bez prethodnih konsultacija sa predsednikom DSK.

On je ocenio da je premijer odlučio da ne poštuje politički osnov njegove vlade i time se pokazao politički neodgovornim.

„Dugo vremena ne delovanja u vezi sa ukidanjem takse prema zahtevima SAD. Takvo ne delovanje premijera Kurtija učinila je Kosovo subjektom američkih ekonomskih sankcija u vreme kada zemlja ima najviše potreba za jedinstvom i u situaciji kada se suočavamo sa pandemijom, Kurti je odlučio da okonča koaliciju kada je smenio ministra bez prethodnih konsultacija sa koalicionim partnerom“, kazao je Gaši.

Ocenio je da je u vreme pandemije korona virusom premijer izabrao političku borbu sa predsednikom Hašimom Tačijem.

„Premijer je u političkoj borbi protiv predsednika Tačija poništio sporazum o koaliciji smenom Agima Veljiu bez konsultacija sa liderom DSK Isa Mustafom“, kazao je Gaši.

O predlogu za opoziv Vlade izjasniće se prvo šefovi poslaničkih grupa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram