demokratska stranka
Foto:Vesna Lalić

Demokratska stranka odlučila je da simbolično, na Dan planete Zemlje, zvanično podrži Zelenu povelju, dokument koji je objavila organizacija Skupština slobodne Srbije, a koji se tiče poboljšanja i unapređenja stanja životne sredine.

Napominjujući da su saglasni sa svime što su autori Zelene povelje naveli u ovom dokumentu, demokrate se obavezuju da će, kada budu preuzeli odgovornost da upravljaju Srbijom, postupati u skladu sa ovom Poveljom, navodi se u saopštenju.

„Prioritetni zadaci koji su istaknuti u Povelji se poklapaju sa programom Demokratske stranke i dokumentima koje je usvojio Resor za ekologiju i zaštitu životne sredine još 2018. godine i po kome rade i nastupaju u javnosti svi naši članovi,“ izjavio je prof. dr Branimir Jovančićević, predsednik Odbora DS za ekologiju i zaštitu životne sredine.

Demokratska stranka vidi Zelenu povelju kao svojevrstan „ekološki ustav“, jer podseća građane da je pravo na zdravu životnu sredinu zagarantovano postojećim Ustavom, a u tekstu se naglašava i da su očuvanost životne sredine i biodiverziteta lična karta i civilizacijska slika svake države, kao i da su prirodna bogatstva isključivo u vlasništvu građana koja se ni pod kojim uslovima ne smeju otuđiti.

„Pozivamo i druge političke organizacije, udruženja građana, pokrete i pojedince da podrže Ekološku povelju, jer samo udruženim snagama možemo braniti javni interes, a nema većeg interesa od zdrave životne sredine i stvaranja uređene demokratske države zasnovane na vladavini prava”, zaključio je prof. dr Branimir Jovančićević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar