Foto:N1

Član Resornog odbora za obrazovanje Demokratske stranke (DS) Mišo Marković naveo je danas da aktuelna vlast uz pomoć pojedinih izdavača, vodi kampanju protiv besplatnih udžbenika, kroz tabloide, koje finansira uglavnom iz budžeta države.

Kako je kazao u pisanoj izjavi, razvijene i bogatije zemlje učenicima obezbeđuju besplatne udžbenike, a u Srbiji se „ni ne pomišlja da taj problem reši“.

„U Austriji, Rusiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Francuskoj, Nemačkoj učenici dobijaju besplatne udžbenike, a sve ove države imaju veći BDP po glavi stanovnika od Srbije. U našoj zemlji se i ovako osiromašeni građani, zbog školovanja dece dodatno finansijski ugrožavaju. Demokratska stranka trenutno priprema sveoobuhvatni predlog kojim bi se trajno i sistemski rešila brojna pitanja koja muče i zaposlene u prosveti, i roditelje, i učenike, a među kojima je i pitanje besplatnih udžbenika za sve osnovce i srednjoškolce“, naveo je Marković.

On je dodao da kada se na cenu udžbenika u Srbiji, koja je i do 17.000 dinara, dodaju i troškovi za kupovinu svesaka i ostalog pribora, miminalac u Srbiji ne može da pokrije osnovne troškove školovanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar