Knjige udzbenici obrazovanje
Udžbenici za školu Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Prelazak učenika u više razrede osnovne škole predstavlja drastičan udar na budžet roditelja jer deci moraju da bezbede komplete udžbenika koiji već u petom razredu iznose najamnje 14.000 dinara, dok za kasnije dostižu cifru od 17. 200 dinara, što je više od polovine minimalne zarade u Srbiji.

Dok cena najskupljeg kompleta udžbenika za niže razrede osnovnih škola iznosi oko 8.500 dinara, već u petom razredu ta cifra postaje za 4 do 5 hiljada dinara veća, pokazuje uporedna analiza portala Nova.rs cena kompleta udžbenika po izboru OŠ „Desanka Maksimović“ iz Čokota kod Niša, OŠ „Branko Radičević“ iz Beograda i OŠ „Dositej Obradović“ iz Novog Sada.

Na drastično povećanje cene u najvećoj meri utiče to što učenici dobijaju mnoštvo novih predmeta za koje su im osim udžbenika neophodne i radne sveske, ali i dodatni materijali, poput onih za predmet tehnika i tehnologija koji u osmom razredu koštaju i do 1.200 dinara.

Povezane vesti:

Primetno je da su u izbor za učenike od petog do osmog razreda, kod škola čije smo spiskove alizirali, uvršteni udžbenici mnogih izdavačkih kuća. Osim „Novog logosa“, „Kleta“ i „Eduke“, koji su najzastupljeniji u nižim razredima, predmetni nastavnici se opredeljuju i za izdanja koja nude „Vulkan“, „Freska“, „Zavod za udžbenike“, „BIGZ“, „Gerundijum“, ali i izdavači koji su specijalizovani samo za pojedine predmete kao što je “M&G dakta” čiji je fokus na tehničkom i informatičkom obrazovanju i “Saznanje” koje u ponudi ima samo udžbenike iz fizike.

Prosečna cena kompleta za više razrede, kod škola koje smo upoređivali, iznosi oko 15.800 dinara. Najnižu cenu, od 13.960 dinara, ima komplet za peti razred OŠ „Dositej Obradović“ iz Novog Sada, zahvaljući tome što ne uključuje atlase iz istorije i geografije koji zajedno koštaju oko 2.300 dinara.

Najveću cenu, od 17.240 dinara, ima komplet za osmi razred po izboru škole “Desanka Maksimović”, dok se na primeru škole “Dositej Obradović” vidi da se nastava za taj razred može pratiti i ako se izdvoji 1.000 dinara manje. Ovaj spisak, međutim, nije konačan, jer roditelji osmaka najčešće moraju da potroše dodatna sredstva na pripremne materijale za polaganje male mature.

Polovina zaposlenih u Srbiji u fmaju ove godine nije ostvarila zaradu veću do 49.863 dinara dok je minimalna potrošačka korpa u aprilu, za kod su objavljeni poslednji podaci, iznosila 38.993 dinara. Za sve koji spadaju u tu polovinu, a nemaju bar još jednog zaposlenog u porodici, neizvodljivo je da u istom mesecu, plate sve račune i budućem petaku kupe nove knjige.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare