Bratislav Gašić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Demokratska stranka (DS) pozvala je danas ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića da momentalno podnese ostavku, zbog dopisa koji je dobio veliki broj škola u Srbiji, u kojem se zahteva da one dostave MUP-u spiskove dece koja su bila žrtve nasilja ili ispoljavaju asocijalno ponašanje.

„Taj skandalozan zahtev pokazuje svu nemoć i nestručnost Vlade Srbije, koja nasilje u školama pokušava da reši žigosanjem dece koja su već pretrpela neku vrstu nasilja, a sada će biti i žrtve nasilja koje želi da sprovodi policija“, ocenili su iz DS u saopštenju.

Resorni odbor DS za obrazovanje upitao je Gašića koji su kriterijumi za sastavljanje tih lista i da li će policija pozivati tu decu potom na saslušanja.

Pročitajte još:

„Umesto da se jača uloga nastavnika, psihološko-pedagoških službi, uz saradnju sa socijalnim radnicima i specijalnim pedagozima, ovaj režim želi da jača represivne mere, koje mogu da dovedu do suprotnog efekta – povećanja nasilja“, ocenili su iz DS.

Iz te stranke su pozvali škole da taj zahtev MUP-a „ignorišu“ i da „sistemski“ reše problem nasilja, navodeći da ukoliko škole odgovore pozitivno na zahtev MUP-u – otvara se prostor za tešku diskriminaciju dece i za policijsku državu.

Bonus video: Veliki broj roditelja doneo odluku da ne šalju danas decu u školu „Vladislav Ribnikar“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare