Narodni poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević izjavio je da će poslanički klub te stranke u Skupštini Srbije zatražiti formiranje tri anketna odbora, uključujući i onaj koji će ispitati dešavanja tokom inauguracije predsednika Srbije u maju 2017.

Milivojević je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da će DS tražiti formiranje anketnih odbora u vezi dešavanja od 7. do 11. jula 2020. (tokom protesta) ispred zgrade parlamenta, kao i o onome šta se događalo u Šapcu, u novembru 2021.

Rekao je da su u svim tim slučajevima brutalno kršena ljudska prava građana i naveo da DS traži formiranje anketnih odbora jer institucije ne rade svoj posao.

Pročitajte još....

Kazao je da su prilikom inauguracije predsednika Republike „nabildovani momci u civilu maltretirali građane i novinare koji su imali vidno istaknute legitimacije“.

Pročitao je, kako je kazao, izjave jednog građanina i jednog novinara o tome šta se tada dešavalo i naveo da se sve događalo pred uniformisanom policijom koja nije reagovala.

Ocenio je da je nepostupanje nadleženih tada dovelo do brutlanog kršenja ljudskih prava i prekomerne upotrebe sile nad građanima, od 7 do 11. jula 2020. ispred Skupštine Srbije.

Kazao je da je tada bilo stotinak povređenih građana i da je priveden veliki broj osoba.

#related-news_0

Rekao je da je među onima koji su provocirali građane bilo osoba u civilu koje su, kako je kazao, potom prelazili u redove policije i hapsili ljude.

Zapitao je nadležne u policiji koliko je policajaca precesuirano zbog prekomerne upotrebe sile, kao i koliko ih je udaljeno s posla.

„Jedino što znamo je da se istaknuti član Srpske napredne stranke Veljko Belivuk pohvalio da je učestvovao u tome“, rekao je Milivojević.

Pitao je koji su još klanovi, kako je kazao, učestovovali u tim dešavnjima.

Još je rekao da je nepostupanje nadležnih dovelo do zastrašujućih događaja na mostu u Šapcu 27. novembra 2021. i dodao da je tada „grupa nasilnika sa čekićima i motkama napala ljude koji su mirno protestovali“.

Kazao je da je policija „samo posmatrala“ sve što se događalo i zatražio da bude saopšteno ko je naredio policiji da ne interveniše.

Zapitao je ko je „famozni koordinator SNS“ koji je organizovao batinaše u Šapcu.

Rekao je da će DS sama podneti incijativu za formiranje tih anketnih odbora i da očekuje podršku svih koji su „prava opozicija“ ali i, kako je kazao, ljudi iz vlasti koji nemaju šta da kriju.

Najavio je i podnošenje zahteva za formiranje novih anketnih odbora u vezi Jovanjice i Krušika, te naglasio da to nije „inflacija anketnih odbora“.

Naglasio je da DS to radi jer insitucije ne rade svoj posao.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar