DS: Ruše dve zgrade Građanske štedionice i uništavaju kulturni identitet grada

Politika 27. jan 202213:12
Podeli:
Foto:N1

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da je najavljeno rušenje dve zgrade Građanske štedionice, iz 19. i 20. veka, "još jedan tužan primer uništavanja kulturnog i urbanog identiteta Beograda".

Kako je u saopštenju navela potpredsednica beogradskog odbora DS Vesna Petković, te zgrade predstavljaju „istorijske spomenike rađanja modernog Beograda“.

„Problem je što ovo najavljeno rušenje nije izuzetak. Postalo je uobičajeno da gradska vlast odobrava megalomanske projekte za delove grada gde bi to, u uređenoj zemlji, bilo nezamislivo“, navela je Petković.

Istakla je da DS traži da se uvede moratorijum na rušenje objekata pod zaštitom i da se ograniči visina novoizgrađenih objekata na teritoriji centralnih gradskih opština i da se odluke o planovima donese uz učešće javnosti.

"Neophodno je da se, umesto rušenju okrenemo ka održavanju i čuvanju onoga što ima turistički i kulturni potencijal našeg grada, da umesto da se divimo lepoti i očuvanosti starih zgrada u Budimpešti ili Pragu, uradimo sve što možemo da sačuvamo ono što još uvek imamo u Beogradu", izjavila je Petković.

BONUS VIDEO Rušenje u Vidovdanskoj

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar