Foto: N1

Demokratska stranka upozorila je predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove sledbenike da sinoćni protest ispred Doma Narodne skupštine u centru Beograda i sukobe građana sa policijom nipošto ne pokušavaju da predstave kao nasilje opozicije i izliv nezadovoljstva zbog ponovnog pooštravanja državnih mera u suzbijanju virusa COVID-19.

„Suštinski razlozi za sinoćni protest, ali i proteste koji slede, nalaze se u načinu na koji vladajući režim pokušava da upravlja državom i društvom, ali i ozbiljnim posledicama takvog vladanja koje se više ne mogu sakriti. Vučić sada pokušava da svakog građanina Srbije proglasi za krivca za katastrofalno stanje u državi i društvu. On bi da o svemu odlučuje, a da ni za šta ne bude kriv. Zato je jedna od glavnih poruka sinoćnog protesta: Ko se pita za sve, taj za sve treba i da odgovara“, saopšteno je iz DS.

Oni ističu da jednom državom se ne može vladati putem vanrednih konferencija za novinare i totalnom propagandom putem medija, te da je za rešavanje složenih problema kao što je pandemija COVID-19, potrebno je znanje, iskustvo i odgovornost. Sve ono što Vučić nema.

„Sinoćna melodrama u Vučićevom izvođenju i režiji, samo je povod za izliv građanskog nezadovoljstva. Razlozi za protest su i lični i opšti. Građani Srbije predugo trpe zlostavljanje od strane vlasti da bi se njihov bunt sada mogao objasniti samo najavom novog policijskog časa. U centru Beograda se sinoć protestvovalo protiv svega lošeg što je režim Aleksandra Vučića uradio u poslednjih osam godina: laži, kriminala, nasilja, gušenja sloboda, bolesti za čije širenje je direktno odgovorna vlast, nadolazeće bede, pregovora o Kosovu kojima niko ne zna ni temu, ni cilj…“, navode demokrate.

Oni kažu da je brutalnost policije u obračunu sa učesnicima protesta i mirnim građanima, pa čak i slučajnim prolaznicima, pokazala da rukovodstvo policije i sami policajci uopšte nemaju predstavu o tome kakva je uloga (i obaveze) policije u savremenom društvu. Policija je u svom postupanju nesumnjivo izašla iz okvira zakona, što ni u kom slučaju ne može ostati bez posledica po odgovorne ljude u vrhu Ministarstva unutrašnjih poslova i Upravi policije.

„Protesti ne mogu i ne treba da stanu dok navedeni zahtevi ne budu u potpunosti ispunjeni. Bez ispunjenja navedenih zahteva, kriza će se samo produbljivati, a država i društvo dalje toniti u sukobe i haos. Ovde više nije reč o borbi za političke interese, ideologiju ili vlast, već o borbi za spas države i čitavog društva od izvesne propasti u koju nas sve vodi vladajući režim“, zaključuju iz DS.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare