Foto: N1

Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da se "ni o kakvom ekonomskom procvatu Srbije" ne može pričati, dok su radnici u njoj suočavaju sa problemima "nošenja pelena na radnom mestu, velikog broja povreda na radu i kašnjenja plata".

„Srbija stranim investitorima daje ogromne subvencije za radna mesta koja su slabo plaćena, sa lošim uslovima rada i dok smo svedoci ozbiljnih problema sa kojima se suočavaju radnici u Srbiji – od nošenja pelena na radnom mestu, preko velikog broja povreda na radu od kojih su mnoge sa smrtnim ishodom, do kašnjenja isplate zarada“, naveo je u pisanoj izjavi predsednik Resornog odbora DS za socijalnu politiku Vladimir Pešić.

On je kao primere naveo štrajk radnika čačanske Fabrike reznog alata (FRA), kao i valjevsku fabriku „Krušik“, koja, naglasio je, radnicima nije uplaćivala doprinose, zbog čega su izgubili pravo na zdravstveno osiguranje.

„Stručni tim DS je kao ključni problem u društvu definisao upravo problem radnika kao stubova društva. Radnici u Srbiji moraju uživati najviši stepen zaštite i mora biti iskorenjen rad na crno“, rekao je Pešić.

Najavio je i da je pri kraju „razrada detaljnih mera za popravljanje položaja radnika“, koje će se odnositi na jačanje sindikata, jačanje kredibiliteta i nezavisnosti inspekcije rada, paralelno sa pooštravanjem kaznene politike za nesavesne poslodavce.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar