Milovan Drecun Foto:TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Predsednik parlamentarnog odbora za Kosovo Milovan Drecun je izjavio da su Kfor i civilna misija Ujedinjenih nacija (UNMIK) prikrivali zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) počinjene nad Srbima i pripadnicima drugih nacionalnih zajednica od 1998. do kraja 2000. godine.

„To je demokratski pristup utvrđivanju istine, pravde i pomirenja“, rekao je Drecun na sednici Odbora za Kosovo, na kojoj je usvojen izveštaj Radne grupe za prikupljanje činjenica i dokaza u rasvetljavanju zločina počinjenim na Kosovu nad Srbima i pripadnicima drugih nacionalnih zajednica.

Drecun je izjavio da je na Kosovu od 1998. do kraja 2000. godine ubijeno ili nestalo više od 2.500 civila i da je potrebno formirati posebno državno telo, čiji bi zadatak bio da nastavi da prikuplja dokaze o zločinima OVK.

Država Srbija nije na Kosovu bila zločinac, već se branila od genocida, rekao je Drecun.

„Nisu se izgubili u šumi, već su žrtve teških zločina“

Član Radne grupe Veljko Odalović je naveo da je sačinjen dokument na 7.000 stranica o 3.540 zločina za koje su odgovorni pripadnici OVK.

Priština i međunarodna zajednica ćute o zločinima nad Srbima, izjavio je Odalović i dodao da ne očekuje rezultate specijalnih tužilaštava i sudova formiranih zbog ratnih zločina počinjenih na Kosovu.

Veljko Odalovic
Veljko Odalović Foto:TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

„Niko za te zločine nije odgovarao, a Priština odbija bilo kakvu saradnju, zbog čega su porodice žrtava nezadovoljne. Te nestale osobe se nisu izgubile u šumi, već su žrtve teških zločina“, rekao je Odalović.

Uz podatak da se 1.622 osobe vode kao nestale, Odalović je ocenio da njihove porodice imaju pravo da znaju ko je počinio zločin.

„Skoro 2.000 Albanaca su ubili Albanci“

Najveći broj zločina nad kosovskim Srbima se desio posle 10. juna 1999. godine, u prisustvu međunarodnih zvaničnika, čiji je zadatak bio da se tako nešto ne dogodi, izjavio je Odalović, uz tvrdnju da je od oko 13.000 stradalih na Kosovu „skoro 2.000 Albanaca koje su ubili Albanci“.

Posle povlačenja srpske vojske i policije je ubijeno oko 400 Albanaca, uz brutalnost kakva nije bila manja nego prema Srbima. Zavera ćutanja Albanaca i međunarodne zajednice o tome i dalje traje, a naš doprinos je da se čuje istina, rekao je Odalović.

BONUS VIDEO: Srbi Vučiću: Da li stojite iza nas,ako ne samo da se branimo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare