Foto:EPA-EFE/Phil Nijhuis

Sud za zločine boraca OVK u Hagu odobrio je učešće još 11 žrtava u predstojećem procesu protiv Hašima Tačija (Hashim Thaci) i trojice saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

Kako je sud danas saopštio, time se broj žrtava čiji će interesi biti zastupljeni na suđenju popeo na ukupno 20, jer je ranije odobreno učešće prvih devet žrtava, srpskih i albanskih.

Proces prijavljivanja žrtava za učešće na suđenju Tačiju i saoptuženima je još otvoren.

Žrtve će, prema odluci suda, zastupati britanski advokat Dejvid Loz (David Laws).

U danas objavljenoj odluci sudije za prethodni postupak Nikole Gijua (Nicolas Guillou) piše da su trojica oštećenih bili direktne žrtve zločina iz optužnice – nezakonitog hapšenja i pritvaranja, okrutnog postupanja, mučenja i progona.

Sedmoro oštećenih su članovi porodica ubijenih i nestalih žrtava, koje je OVK prethodno nezakonito uhapsila, pritvorila i mučila.

Jednom oštećenom sud je odobrio učešće u procesu kao nasledniku žrtve koja je nedavno preminula.

Sudija Giju u odluci nije naveo nacionalnost 11 žrtava čije učešće na suđenju Tačiju i saoptuženima je odobrio.

U prvoj grupi od devet žrtava, čije je učešće sud ranije odobrio, bila su petorica Srba koje je OVK otela i mučila; jedna Albanka kojoj je OVK ubila brata i troje članova porodice muškarca koga je OVK ubila, a čija nacionalnost nije navedena.

Sudija Giju je ranije odbio sedam prijava albanskih i srpskih žrtava za učešće na suđenju, uz obrazloženje da su ti zločini počinjeni „van vremenskog i geografskog okvira optužnice“.

Pravila suda predviđaju da su žrtve, pored optužbe i odbrane, ravnopravna strana u postupku.

Ukoliko optuženi budu proglašeni krivim, žrtve imaju pravo da od osuđenih dobiju odštetu u iznosu koji će odrediti sud.

Identitet svih prijavljenih žrtvava, bez obzira da li će učestvovati u procesu ili ne, ostaće zaštićen zbog „opšte klime zastrašivanja svedoka na Kosovu, naročito na suđenjima pripadnicima OVK“, naglasio je sudija Giju u današnjoj odluci.

Zajedno sa Tačijem, optuženi su Kadri Veselji (Veseli), Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) i Jakup Krasnići (Krasniqi).

Tači (53), Veselji (54), Seljimi (50) i Krasnići (70) optuženi su za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portparol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade. od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sulejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tužioci tvrde da će za sudjenje biti spremni u januaru iduće godine, a odbrana tvrdi da proces ne može početi do leta 2022.

Rasprava o stanju u ovom postupku biće održana sutra pred sudom čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova.

BONUS VIDEO: Stop za srpske tablice na Kosovu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar