Srđan Dragojević Foto: Dalibor Danilović

Režiser Srđan Dragojević jedan je od onih koji smatraju da je ideja predizbora unutar opozicije, dobra praksa koju bi Beograd pred nastupajuće gradske izbore mogao da "prepiše" od Budimpešte.

Samu ideju o održavanju predizbora u poslednje vreme najglasnije zastupa bivši gradonačelnik Šapca i lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović. Ostali, iz bloka bojkot opozicije, uglavnom nisu oduševljeni tom idejom.

Nebojša Zelenović
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Organizovanje predizbora je put koji bi mogao da promeni uverenje građana da njihov glas ništa ne vredi i da je promena nemoguća. Ako bismo to uradili mi bismo zapravo mogli da učestvujemo u jednom procesu demokratizacije društva u Srbiji. Na taj isti način bi se sutra birao i kandidat za predsednika ili pravila parlamentarna lista koja može da pobedi na parlamentarnim izborima“, rekao je Zelenović za Nova.rs i objasnio šta to zapravo podrazumeva:

„Sve političke organizacije mogle bi za početak u Beogradu da predlože svog kandidata za gradonačelnika. U Beogradu zato što je to sad najlakše organizovati. Jer je u gradu, jer je sve dostupno, a i mediji su najrazvijeniji u Beogradu. A onda kreće proces od četiri ili pet meseci koji bi se bavio isključivo pozitivnom kampanjom tih kandidata u Beogradu, sa rešenjima za probleme Beograđana. Od zagađenja, preko infrastrukture, saobraćaja ili bilo koje druge od ključnih tema. I da na vrlo sličan način kako je to organizovano u Budimpešti, na kraju tog procesa građani Beograda kažu koga žele da vide kao kandidata za gradonačelnika Beograda. Taj kandidat izabran od strane građana može da pobedi, ko god on bio. Kada se izabere kandidat svi učesnici ovog procesa treba da se obavežu da će stati iza njega i da će biti njihov zajednički kandidat, jer su ga građani izabrali. Kroz sam proces možemo da dođemo do toga da se izdvoje i dva ili tri kandidata. To će nam biti pokazatelj da treba praviti dve ili tri liste. A može da se desi da se stvarno izdvoji jedan kandidat“, rekao je Zelenović i dodao da bi glasanje moglo biti organizovano na 15 mesta u Beogradu.

Ova ideja izazvala je dosta polemike na društvenim mrežama, a Srđan Dragojević ju je okarakterisao kao odličnu.

Na kritike da se Beograd ne može porediti sa Budimpeštom, Dragojević je na Tviteru napisao:

„Predizbori nisu nikakav mađarski specijalitet niti novitet. Postoje jako dugo – iz dobrih razloga. Ovde bi razjebali čitavu strukturu političkih kasta. Eto, pobedi, recimo Dobrica i svi moraju da stanu iza njega. Neprijatno možda starim profikama u politici?“, napisao je Dragojević i dodao:

„Vidim da neki intelektualci Predizbore pežorativno nazivaju – „igrom“. Zašto, dragi ljudi? Igra je vrhunski domet čoveka i ispoljavanje kreativnosti najvišeg stepena. Đinđić je o tome pričao u par navrata. Meni je ova „igra“ festival demokratije, suprotno od pretencioznih gnjavatora“.

Režiser se pozabavio i ispitivanjem pulsa Tviteraša na ovu temu, pa ih je anketirao.

„Da li biste bili zainteresovani da uzmete učešća na Predizborima, tokom „Festivala demokratije“ u vašoj opštini – za „Lice Opozicije“, te da među opozicionim kandidatima predloženim od stranaka, direktno izaberete svog predstavnika koji bi se suprotstavio A. Šapiću na BG izborima?

Rezultati Dragojevićeve kratke ankete pokazali su da je blizu dva puta više onih koji bi putem predizbora birali kandidata za gradonačelnika Beograda.

Za one kojima nije bilo baš najjasnije kako bi to izgledalo, uz kometar da bi se posvađali pre nego bi bilo šta počelo, Dragojević je dao svoje viđenje.

„Nije teško. 17 BG opština, u svakoj opštini nedelju dana – gde ne daju prostor, šator. Mali festivali demokratije. Po četiri opštine  zajedno. Izborna komisija sa ljudima svima prihvatljivim. Zašto bi bilo muvanja? Ovo bi izazvalo interesaovanje građana, verujem“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar