Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ, EPA-EFE/JUSTIN LANE

Demokratska partija Kosova održala je danas sednicu Predsedništva stranke, gde je ocenjeno da je juče u Briselu izgubljeno uzajamno priznanje sa Srbijom, a dobijena Zajednica opština sa srpskom većinom, preneo je Reporteri.

DPK smatra da je prihvatanje evropskog predloga izgubljena šansa za Kosovo i da je taj dokument nedovoljan za postizanje državnih ciljeva.

“Juče se kroz prihvatanje evropskog predloga, nažalost, dogodilo ono na šta je DPK nekoliko puta upozoravao poslednjih nedelja i meseci. Premijer Kurti je odustao od svojih pozicija i uslova pred ličnim interesima i ambicijama da ostane na vlasti. U međuvremenu, Kosovo je kao rezultat izgubilo uzajamno priznanje sa Srbijom, a dobilo je Zajednicu opština sa srpskom većinom”, navodi Reporteri.

Dodaje se da se u zvaničnom predlogu ne govori o priznanju Kosova od strane pet zemalja EU koje to nisu učinile, niti o otvaranju puta ka članstvu u NATO, niti o dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU, već o proširenim ovlašćenjima za srpsku zajednicu, što, navode, može da dovede do suštinske autonomije, kao i o posebnom statusu SPC na Kosovu, koji rizikuje da dovede do ekstrateritorijalnosti, prenosi Kosovo Onlajn.

Dve godine zaredom, DPK podržava premijera Kurtija po pitanju odnosa sa Srbijom, i ohrabrila ga je da koordinira sa međunarodnim saveznicima, te mu ponudila konkretne predloge u vezi sa konačnim sporazumom, koji bi u fokusu imao međusobno priznanje.

“Nažalost, premijer Kurti je ignorisao svu pomoć i savete koji su mu ukazani i nezavisno i protivno dugoročnim interesima Kosova, pogrešnim delovanjem i politikom, nepovratno degradirao proces dijaloga. Time je omogućena zamena konačnog sporazuma o međusobnom priznanju, privremenim sporazumom u čijem je fokusu ZSO. Upravo onako kako je Srbija nameravala u ovom procesu dijaloga”, navodi Reporteri.

Opširnije o reakcijama nakon jučerašnje runde dijaloga Beograda i Prištine čitajte u našem lajv blogu.

***
BONUS VIDEO – Kome (ne)treba kosovsko rešenje?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar