Vjosa Osmani
Vjosa Osmani Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ocenila je da su u okviru evropskog plana juče u Briselu prihvaćeni teški predlozi koji se odnose na pitanje samouprave srpske manjine na Kosovu i regulisanja pravnog statusa Srpske pravoslavne crkve, prenosi Koha.

„Prema rečima predsednice Osmani, juče su prihvaćeni neki teški predlozi koji se odnose na samoupravu srpske manjine na Kosovu i regulisanje pravnog statusa Srpske pravoslavne crkve. Tekst sporazuma ne razjašnjava u potpunosti implikacije ovih i nekih drugih pitanja, koje nužno moraju da se razjasne pre finalizacije Plana implementacije. Predsednica Osmani ističe da svaki rezultat dijaloga mora da očuva teritorijalni integritet, suverenitet i unutrašnju funkcionalnost Kosova“, navodi se u odgovoru za Kohu Bekima Kupine, savetnika Vjose Osmani za medije, a prenosi Kosovo Onlajn.

Osmani je, kako se kaže, ponovila da bi proces dijaloga trebalo da se završi međusobnim priznanjem i da bi konačnu reč o sporazumu trebalo da ima Skupština Kosova.

Kupina je preneo da Osmani dogovor strana o sadržaju predloga smatra pozitivnim momentom.

„To doprinosi miru i stabilnosti u zemlji i regionu. Predsednica ocenjuje da ako se sporazum primeni kao izvor, on bi definisao važne principe za odnose između strana, uspostavljajući ih kao ravnopravne, uz međusobno poštovanje i u skladu sa osnovnim principima Povelje Ujedinjenih nacija, uključujući princip poštovanja teritorijalnog integriteta“, rekao je Kupina.

Opširnije o reakcijama nakon jučerašnje runde dijaloga Beograda i Prištine čitajte u našem lajv blogu.

***
BONUS VIDEO – Dogovor da dogovora nema: Ko je hteo da potpiše, a ko minirao plan za Kosovo?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar