Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs, Printscreen/Narodna skupština Republike Srbije

Sednica skupštinskog Odbora za spoljne poslove na kojoj je trebalo da se raspravlja o usklađivanju sa spoljnom politikom Evropske unije i uvođenju sankcija Rusiji odložena je krajem decembra prošle godine, jer nije stigao izveštaj Ministarstva spoljnih poslova. Za tim izveštajem se traga i gotovo mesec dana kasnije, jer se "zagubio" negde na putu između Ministarstva spoljnih poslova i Vlade Srbije. Poptpredsednik Stranke slobode i pravde i predsednik pomenutog odbora Borko Stefanović za Nova.rs kaže da je sve što se u vezi toga dešava kafkijanski i neverovatno.

„Uporno tražim, poslao sam zvanične dopise i u Ministarstvo spoljnih poslova i u Vladu Srbije. Ovo što se dešava je prosto kafkijanski, neverovatno. U vladi tvrde da dopis nisu dobili, u MSP da su ga poslali i verujem da je tako. Mislim da je problem u Vladi, ali ja neću odustati od toga“, kaže Stefanović za Nova.rs.

Odgovarajući na pitanje šta je u pozadini famoznog nestanka dokumenata na relaciji MSP – Vlada Srbije, Stefanović kaže:

„Suština je u tome da se očigledno vlasti ne žuri, kako se ne bi videlo koja je njihova pozicija, kako vide budućnost Srbije. Ne odgovara im da se o tome priča i sasvim je jasno da bi voleli da se ta sednica odbora uopšte ne održi. Vidite, nemam ja neke iluzije da će oni glasati za taj predlog, ali mislim da građani zaslužuju da znaju šta njihovi predstavnici u Skupštini Srbije misle o ovom veoma važnom pitanju“.

Podsetimo, potpredsednik SSP je praktično odmah po konstituisanju novog parlamenta i izbora na čelo Odbora za spoljnu poslove, najavio da će se po pitanju uvođenja sankcija Rusiji raspravljati na jednoj od sednica. Ona je zvanično zakazana za 28. decembar, a ono što se tog dana desilo teško je bilo za razumeti.

Najpre se sat i po vremena raspravljalo o tome da li je sednica otvorena za javnost ili je zatvorena. Predsednik odbora Borko Stefanović izvestio je javnost da su zatvaranje sednice svojim potpisima tražili poslanici Srpske napredne stranke. Kako je rekao, SNS je želela da sednicu zadrži u uskim okvirima i da građani nemaju uvid u to šta su predstavnici građana rekli.

To je demantovala potpredsednica odbora iz redova SNS Marina Raguš.

„Ne može niko uoči sednice na koju se tajnost odnosi da odluči o zatvranju iste sednice, o tome se odlučuje neposredno pre sednice i o tome odlučuje Odbor, moram da konstatujem da je Stefanović obmanuo vas i javnost. SNS sa svojim koalicionim partnerima je više nego zainteresovana za ovu raspravu. Svi predstavnici koji nemaju članove u Odboru, sve poslaničke grupe se obavešrtavaju o svakoj sednici Odbora, toliko o tome da li SNS sa partnerima želi bilo šta da sakrije. Poogovo što su stavovi vladajuće većine dobro poznati, pridržavaćemo se utvrđene državne politike. Kao što su poznati stavovi o usklađivanju politike sa politkom EU“, rekla je Raguš.

Posle 90 minuta rasprave Raguš je, međutim, zatražila da se dnevni red dopuni glasanjem o odlaganju sednice, zato što nije stigao izveštaj Ministarstva spoljnih poslova.

Kada je to usvojeno, dnevni red je „pao u vodu“ i sednica je odložena.

A onda je krenula potraga za dopisom. Ministarstvo spoljnih poslova navodno je poslalo dopis Vladi Srbije, ali tamo tvrde da ga nisu dobili. I kao da je teško utvrditi ko je, kad i kome poslao mejl i da li su dokumenta stigla u zgradu vlade, gotovo mesec dana kasnije i dalje se navodno ne zna gde su.

Isto toliko je odložena i „neprijatna“ situacija u kojoj će deo poslanika u Skupštini Srbije morati da se izjasni o tome da li podržavaju rat u Ukrajini.

BONUS VIDEO: Borko Stefanović uputio je u proceduru predlog rezolucije o uvođenju sankcija Rusiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare