Karen Donfrid Foto: CNP / ddp USA / Profimedia

Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid izjavila je da Kosovo i Srbija moraju da donesu teške odluke, a da SAD i EU žele da im pomognu i podrže ih u tome, prenosi Reporteri.

„SAD i Evropska unija ne pokušavaju da nametnu rešenje za odnose Kosova i Srbije, već da im pomognu da donesu teške odluke“, rekla je Donfrid za Glas Amerike.

Prema njenim rečima, SAD i EU pokušavaju da budu snaga koja će doneti promene na bolje i Kosovu i Srbiji.

Da su me, pre nego što sam preuzela ovaj zadatak, pitali da li će Rusija krenuti u veliki napad na Ukrajinu, moj odgovor bi bio ne i pogrešila bih. Tako je teško da se predvidi budućnost, rekla je Donfrid.

Ona je navela da za zemlje Zapadnog Balkana sada postoji prilika da krenu napred na putu evroatlantskih integracija.

Duboko verujem da građani Kosova i Srbije svoju budućnost vide kao punopravni članovi evroatlantske zajednice. Ima li teških odluka koje Kosovo i Srbija moraju doneti, apsolutno. Hoćemo li mi biti tu da ih podržimo dok donose ove teške odluke, naravno, kazala je Donfrid.

Dodala je da se te odluke ne mogu nametnuti, ali da su neophodne.

Znamo da će i Albanija biti tu da pomogne ovim zemljama da donesu teške odluke, ali mi im to ne možemo nametnuti. Trebalo bi da žele tu budućnost i da budu spremne da donose odluke koje mogu izgledati bolne. Mi ćemo biti uz njih, ali možemo samo da pomognemo i pokušamo da obezbedimo tu budućnost, a Kosovo i Srbija treba da urade težak posao, poručila je Donfrid, prenosi Kosovo onlajn.

BONUS VIDEO: Tatjana Lazarević i Fatmir Šeholi – Plan za Kosovo: Šta kažu Srbi, a šta Albanci? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare