Foto: Printscreen/YouTube/Kohavision -KTV

Američki stručnjak za Zapadni Balkan Danijel Server i njegov nemački kolega Bodo Veber očekuju da će, dolaskom nove američke administracije, SAD i EU uspeti da reše spor Beograda i Prištine.

Dva analitičara su za televiziju Kljan Kosova rekli da očekuju da će tandem EU i SAD, posle dolaska novog predsednika Džozefa Bajdena u Belu kuću, uspeti da konačno pomiri dve strane.

Prištinska televizija navodi da su „sumnje koje su se pojavile oko američke podrške Kosovu izgleda nestale Bajdenovim izborom za predsednika, dok rastu očekivanja da će problem sa Srbijom biti rešen jednom zauvek“.

Danijel Server Foto:Vesna Lalić

„Očekujem da će predsednik Bajden, zajedno sa EU, raditi na tome da Beograd i Priština postignu sveobuhvatno rešenje njihovih nerešenih pitanja“, rekao je Server, profesor na vašingtonskom Univerzitetu Džons Hopkins.

Kao i Amerikanac, po ovom pitanju se slaže i Nemac Veber, viši saradnik Saveta za političku demokratizaciju (DPC) iz Berlina, koji je rekao da definitivno očekuje da nova američka administracija da prioritet dijalogu Beograda i Prištine uz saradnju sa EU.

Kako navodi Kljan Kosova, Veber je čak je izrazio „sreću“ što je administracija Donalda Trampa, koja se prema kosovskom problemu odnosila, kako je ocenio, „opasno“, konačno otišla.

„Veoma opasan nastup bivšeg izaslanika (Ričarda) Grenela privukao je pažnju Bajdenovog tima po pitanju Kosova i Srbije i tokom kampanje. Radujem se što će se administracija Bajdena vratiti, kao nekada, bliskoj transatlantskoj saradnji sa EU po pitanju Kosova i Srbije, i to će konačno omogućiti pravi nastavak pregovora o konačnom, sveobuhvatnom sporazumu sa EU u glavnoj ulozi, a SAD u snažnoj partnerskoj ulozi“, kazao je Veber.

Veber ima velika očekivanja da će put koji će Bajden slediti u vezi sa Kosovom „biti upravo onaj koji je sledio 1990-ih“.

Sa druge strane, Server kaže da veruje da Priština neće prihvatiti sporazum sa Srbijom koji Kosovo izlaže riziku, ali ne isključuje mogućnost kompromisa.

„Verujem da, bilo ko da je na vlasti u Prištini, neće pristati na sveobuhvatno rešenje koje nije u opštem interesu Kosova, ali je kompromis oko nebitnih pitanja uvek deo pregovaračkog rešenja“, kazao je Server.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)