Gotovo dve nedelje je prošlo od trenutka kad je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik tražio da se iz amandmana na njegov izveštaj izbace sve kritike na račun kompanije Telekom. U međuvremenu je vlast započela paljbu iz sveg oružja na novinare Nove, Danasa i N1, ali na to pomenuti evroposlanik ne reaguje. A trebalo bi. Morao bi. Jer, kako kažu sagovornici novina Nova, njegovoj rodnoj Slovačkoj je krajem devedesetih godina zbog mnogo manjih problema prekinut pristupni proces.

Nakon što je mahala naslovnim stranama Nove i Danasa, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je gostujući u emisiji Hit tvit na televiziji Pink rekla da je to „njen posao“.

Ako ima nekog ko nije razumeo, premijerka je rekla da je njen posao da broji na koliko naslovnica Nove i Danasa se našao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ana Brnabić Foto: Printscreen/TvPink

“Moj posao je, ako ga radim iz duše i srca za moju zemlju, a to je da pokažem svo licemerje. Kad sutra neko pročita takvu laž u tim medijima, a svaki dan objavljuju laži, on će se zamisliti, razmisliti pa će tu našu politiku koja se zaista vodi srcem za jednu bolju, pravedniju Srbiju, da olakša“, rekla je Brnabić i dodala:

“Oni se ponašaju kao da su oni neka moralna vertikala koja svima treba da sudi”.

A onda je svima nama, novinarima Nove, Danasa i N1, poručila da treba da se ugledamo na vlasnika Informera Dragana J. Vučićevića.

“Borite se kao Vučićević za novinarsku profesiju i dekriminalizaciju uvrede”, ocenila je Brnabić.

U odbranu Vučićevića stao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao da je vlasnik Informera postigao to da se ogole oni koji stalno govore da su ugroženi, a zapravo to nisu.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

„Oni koji nisu kukali i plakali, bili su sve vreme ugorženi. Kao predsednik imam pravo da podržim to da novinari imaju pravu da iznesu uvrede i da se to dekriminalizuje“, rekao je Vučić dodajući da je besmisleno to što je glavni urednik Inforemera završio u zatvoru.

Od Bilčika ni traga

Dok traje ova haranga vlasti, izaslanik Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ćuti.

Reči mu, međutim, nije manjkalo nedavno kad je tražio da se sve kritike na račun kompanije Telekom izbace iz amandmana evroposlanika na njegov izveštaj o Srbiji za 2022. godinu.

Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Ovaj zahtev mu nije odobren, pa tako neće biti sakriveno da su Bilčikove kolege iz EP tražile da u izveštaju stoji da se Telekom kritikuje kao instrument vladajuće stranke da utiče na medijsko tržište u Srbiji. Ovoj kompaniji se spočitava i da omogućava emitovanje kanala Russia Today.

U amandmanu koji se odnosi na oblasti korupcije i organizovanog kriminala, evroposlanici traže da se u tekst izveštaja o napretku Srbije uz afere Krušik, Jovanjica i Savamala, doda i Telekom, a nadležni organi pozovu da ispitaju te slučajeve.

Da je Bilčik morao da reaguje smatra Vladimir Međak iz Evropskog pokreta u Srbiji.

Foto: Newsmax Adria

“Svi na svetu vide da je sloboda medija u Srbiji u velikom padu. To se redovno spominje u godišnjim izveštajima o stanju demokratije u Srbiji, ali se ništa po tom pitanju ne radi. Samo se notira…”, kaže Međak i dodaje:

“Bilčik treba da reaguje, naravno. Zbog mnogo manjih stvari od ovoga u domenu pada demokratije, krajem devedesetih godina pristupni pregovori Slovačke su prekinuti”.

Stručnjak za medije Igor Avžner, pak, smatra da bi pre svega trebalo da reaguje Evropska unija na Bilčikovo ponašanje.

“Ako je tačno sve ono što smo o njemu nedavno imali prilike da čujemo. Neprofesionalno je i nefer da osoba koja je odgovorna za dešavanja na Balkanu lobira za Telekom. Pretpostavljam da tu postoje nematerijalni i materijalni razlozi, ali je u svakom slučaju nemoralno. Ukoliko je sve to tačno”, kaže Avžner za novine “Nova”.

Napad vlasti na neistomišljenike

Govoreći o kampanji protiv Nove, Danasa i N1, Avžner kaže da to nije ništa novo.

“Ovo je napad vlasti na neistomišljenike i nepodržavaoce režima. Ovakva vrsta napada se neće tek tako zaustaviti, jer je njima u svakom trenutku potreban unutrašnji i spoljašnji neprijatelj. Tako kreiraju neku svoju virtuelnu stvarnost, ovog puta pokušavaju da dokažu da su mediji u Srbiji slobodni. Premijerka koja vodi u toj kampanji zvuči nevešto, nabiflano… Ali, to se sviđa onom ko je na to mesto postavio”, zaključuje Avžner.

Sve je, zapravo, počelo odlaskom Dragana J. Vučićeva u zatvor na šest meseci, koji su se jednom uplatom sa računa njegove nevenčane supruge pretvorili u 48 sati. Vučićević je, važno je još jednom napomenuti, u zatvor otišao svojevoljno, jer nije hteo da plati 200.000 dinara bivšem uredniku N1 Jugoslavu Ćosiću, koji ga je tužio za uvredu.

Po njegovom izlasku iz zatvora vlast predvođena premijerkom Brnabić pokrenula je kampanju na Novu, Danas i N1.

BONUS VIDEO: Gotova predstava: Vučićevića supruga izvukla iz zatvora…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar