Grčka, Kosovo, zastava, zastave
Foto: Shutterstock

Ministarka inostranih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala i ministar inostranih poslova Grčke Nikos Dendias dogovorili su podizanje statusa Kancelarije Kosova u Atini iz proste ekonomske kancelarije u Kancelariju koja će se baviti i političkim pitanjima, javlja Agencija Anadolu.

Ministrka Gervala je u izjavi za medije nakon sastanka sa grčkim kolegom kazala da je dogovoren nastavak saradnje u mnogim oblastima, preko podizanja statusa Kancelarije Kosova u Atini iz proste ekonomske kancelarije u takozvanu Kancelariju za interesni pristup, koja će se baviti i drugim pitanjima, uključujući i politička.

Ona je istakla da je nezavisnost Kosova nepovratan proces i što se pre ta činjenica prihvati to će brže biti obezbeđena stabilna perspektiva regiona, pa i Kosova i Srbije. Gervalla je kazala da će Kosovo nastaviti da razgovara sa Grčkom, ali i drugim zemljama EU koje ne priznaju nezavisno Kosovo, o tom pitanju.

„Grčka je za nas važan sused u regionu i kao članica EU i NATO-a daje važan doprinos bezbednosti i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi. Delimo sa Grčkom gledište da su integracija u EU i NATO najvažniji koraci za dugoročnu stabilizaciju Zapadnog Balkana, tako da izgradnjom zdrave evropske i transatlantske perspektive možemo iza sebe ostaviti svoja poslednja gorka iskustva“, naglasila je Garvala.

Ministar Dendias je naglasio da bez obzira na neutralni odnos Grčke prema status Kosova, u Atini od 2019. radi kosovska kancelarija koja se bavi ekonomskim pitanjima i njen rad treba unaprediti. Ocenio je da se ekonomski i trgovinski odnosi, kao i energetski, trebaju ojačati. Naglasio je da veruje da ceo Balkan treba da bude povezan gasovodom kako bi bio što manje zavisnosti od uglja u proizvodnji struje.

Grčki diplomata je kazao da njegova zemlja potpuno podržava nastavak dijaloga između Kosova i Srbije i da ohrabruje obe strane da pronađu zajedničko resenje koje bi stabilizovalo ceo region i približilo ceo region evropskoj porodici.

Kazao je da je Grčka u kontaktu sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i aktivno podržava njegov rad. Takođe je rekao da će Grčka nastaviti da pruža doprinos u okviru mandata KFOR-a, te da se svaka promena rada te mirovne misije treba da se podrži.

Dendias je naglasio da Grčka veruje da ovaj region treba da bude deo EU.

„Grčka se dve decenije snažno zalaže za evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana. Mitsotakijeva vlada ostaje snažna u ovoj posvećenosti i zbog toga smo preduzeli nekoliko inicijativa za redom“, rekao je Dendias.

U tom kontekstu Grčka se, kako je istakao, zalaže da Kosovo dobije liberalizaciju viznog režima jer je ispunilo sve kriterijume. Grčka ne priznaje nezavisno Kosovo, ali priznaje kosovska dokumenta.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar