Dogovor Srbije i Kosova korak ka normalizaciji odnosa

Politika 30. avg 202208:22
Podeli:
Foto: Evropska komisija/Video

Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavaju sporazum o ulazno-izlaznim dokumentima između Kosova i Srbije i vide ga kao važan korak napred ka normalizaciji odnosa zasnovanih na međusobnom priznanju, rečeno je Glasu Amerike (VOA) u Stejt departmentu povodom dogovora koji su postigle dve strane.

„Sporazum o ulazno/izlaznim dokumentima primer je efikasne primene dijaloga za rešavanje sporova i napredak. Dijalog za Srbiju i Kosovo predstavlja mehanizam čija je svrha postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa. Postizanje rešenja posredstvom dijaloga ključno je za obe zemlje na njihovom putu ka evropskim integracijama“, navodi se u odgovoru portparola Stejt departmenta.

Ukazano je da se u dijalogu, kojim posreduje Evropska unija Srbija saglasila da ukine ulazno-izlazne dokumente za nosioce kosovskih isprava dok se, sa druge strane, Kosovo složilo da ne uvodi ulazno-izlazna dokumenta za građane sa ispravama Srbije.

PROČITAJTE JOŠ

„Na osnovu posvećenosti obe strane i napornog rada specijalnog izaslanika Evropske unije, ohrabrujemo Srbiju i Kosovo da se više angažuju i u miru krenu napred“, navodi se iz Stejt departmenta.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel objavio je u subotu 27. avgusta da su Beograd i Priština postigli dogovor o ličnim dokumentima.

BONUS VIDEO: Početak sastanka Vučić – Kurti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Ž

Komentari

Vaš komentar