Goran Vesić i Dobergard Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Firme "Dobergard" i "Dobergard plus" nalaze se na listi kompanija koje su tokom prethodnih godina sklopile veliki broj ugovora sa javnim preduzećima i državnim institucijama za poslove obezbeđenja objekata. A upravo ova firma u nekoliko navrata ove godine dovodila se u vezu sa "povlašćenim" položajem za dobijanje poslova sa gradom Beogradom, iako su njeni zaposleni optuživani za pljačku u Muzeju primenjenih umetnosti.

Grupa od desetak firmi, kako opozicija tvrdi bliskih režimu, iz meseca u mesec, godinama unazad, od državnih preduzeća dobija na desetine i stotine miliona dinara za poslove obezbeđenja objekata. Za ono što su ne tako davno radili noćni čuvari. Interesantno je to da ove firme poslove dobijaju ili samostalno ili nastupaju zajedno kao konzorcijum. Uglavnom na tenderima bez konkurencije, kao jedini ponuđači.

One su podeljene u tri grupacije, navodi potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić za Novu.

Miroslav Aleksić Foto:FoNet/Milica Vučković

“U prvoj grupi je vlasnik Dušan Đukić i tu se nalaze firme Dobergard, Dobergard plus, Sparta security… Druga čine firme “VIP security” i “G4S”. Tu se spominje i “Emporio tim” kompanija od ranije poznata javnosti, kao ćerka firma VIP Security. Treću grupaciju čin BPS koji je u vlasništvu bivše državne sekretarke MUP Milene Vuković”, navodi Aleksić.

Većina tendera na kojima ove firme dobijaju poslove, tvrdi Aleksić, jesu sa jednim ponuđačem, dakle bez ikakve konkurencije.

“Kad su manji iznosi u pitanju, onda se uglavnom prijavi jedna od ovoh firmi, a kad su veći poslovi u pitanju tad se udružuju u konzorcijum. I tako rade sa državnim preduzećima i institucijama po gotovo svim gradovima i opštinama širom Srnije. Pritom su to astronomske cifre, a njihovi bilansi u APR-u u poslednjih pet godina su takvi kao da bave izgradnjom puteva, a ne obezbeđenjem puteva. EPS, EMS i MUP su za 2018. i 2019. firmama za obezbeđenje dali 2,5 milijardi dinara”, istakao je Aleksić.

Jedna od njih je i firma Dobergard.

Grad Beograd i gradska preduzeća u poslednjih godinu dana dali su pet miliona evra za poslove obezbeđenja firmi “Dobergard”.

Dobergard je, kako piše na njihovom sajtu, “vodeća bezbednosna kompanija”.

Međutim, početkom ove godine isplivala je u javnost afera pljačke Muzeja primenjenih umetnosti, kada su nestali zlatni predmeti vredni 300.000 evra. Pljačka se dogodila 2019. godine, Ministarstvo kulture je o tome obavešteno godinu dana kasnije, a javnost naknadno.

Aktuelna ministarka kulture Maja Gojković rekla je da iza pljačke, odnosno firme Dobergard koja je muzej obezbeđivala, stoji kriminalna grupa koju je predvodio uhapšeni Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja.

Ministarstvo kulture izdalo je i saopštenje u kojem se navodi da se ministarka Maja Gojković upoznala sa još jednim predmetom počinjene krađe, čiji je izvršilac bilo lice angažovano na ugovor o delu u firmi „Dobergard“, odnosno, „Dobergard plus“.

Reč je o krađi u Muzeju Jugoslavije 2016. godine, kada su nestali lični predmeti Josipa Broza Tita, kao i poslužavnik i čaša sa likom Hajla Selasija. Firma „Dobergard“ je na osnovu učinjene štete isplatila 3.250.607 dinara na račun Ministarstva finansija, Uprave za trezor.

Uprkos svemu tome gradska uprava istu firmu angažovala je više puta u proteklih godinu dana na poslovima obezbeđenja, za šta im je dato pet miliona evra.

Tako je JKP Zelenilo Beograd potpisala ugovor sa firmama Dobergard, Dobergard plus i Soko group u vrednosti od 23 miliona dinara, za usluge fizičko – tehničkog obezbeđenja objekata sa uslugom monitoringa.

Zatim je u januaru ove godine za obezbeđenje JP “Beogradska tvrđava” Dobergardu i firmi Dobergard plus dato 46.925.568 dinara.

BONUS VIDEO: Miroslav Aleksić o malverzacijama u EPS-u

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare