Milica Đurđević Stamenkovski Foto: Printscreen/RTS

Predsednica stranke Zavetnici i jedna od nosilaca liste „Nacionalno okupljanje“ Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je večeras da ta koalicija odbacivanje francusko-nemačkog plana postavlja kao arišin za sve postizborne koalicije i da ih to razlikuje od drugih srodnih političkih stranaka.

„Ne postoji mogućnost da naša politička opcija paktira sa nekim ko će primenjivati francusko-nemački plan, ili ko će uvoditi sankcije našim strateškim partnerima“, rekla je Đurđević Stamenkovski za RTS 2.

Dodala je da ne misli da ta koalicija polaže „ekskluzivno pravo na patriotizam“ i da je raduje što je „Nacionalno okupljanje“ uspelo da natera kolege iz drugih političkih opcija da se jasno odrede prema francusko-nemačkom planu.

„I oni to čine, doduše, u završnici kampanje. Srbija se ne brani 10 dana pred izbore“, naglasila je Đurđević Stamenkovski, koja je i predsednica stranke Zavetnici.

Predsednik Dveri Boško Obradović ocenio je da je formiranjem liste „Nacionalno okupljanje“ načinjen važan iskorak ka ukrupnjavanju i ujedinjavanju patriotske opozicije u Srbiji.

Ocenio je da je to najjača izborna lista na desnoj strani političkog spektra i da je to verovatno razlog zbog kog su „zabranjeni na televizijama sa nacionalnom frekvencijom“.

„Ni Milica Đurđević Stamenkovski, ni ja, nismo gostovali za ovih mesec dana izborne kampanje ni na jednoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom, ne računajući javni servis. Ni na Pinku, ni na Hepiju, ni na Prvoj, ni na B92″, kazao je Obradović, koji je i predsednik pokreta Dveri.

On je ocenio da su „zabranjeni“ jer su alternativa i sadašnjoj i bivšoj vlasti i jer imaju ozbiljan program „koji danas pobeđuje širom Evrope“.

„Zabranjeni smo što rušimo plan američkog ambasadora (Kristofera) Hila da nakon ovih izbora na vlast dođe koalicija Vučića i Đilasa, koja će nastaviti primenu francusko-nemačkog plana i uvesti sankcije Rusiji. Naša politika je suprotna toj politici probriselske vlasti i probriselske opozicije“, naveo je Obradović.

Govoreći o dosadašnjoj politici o Kosovu, Obradović je rekao da bi sve promenio, a da o tome kakav je odnos vlasti prema tom pitanju govori podatak da se „trećina Srba iselila“ sa Kosova, za vreme aktuelne vlasti.

Obradović je rekao da Srbija mora da ima posebno tužilaštvo za visoku korupciju, i da se ispitaju svi lažni doktorati i diplome, kao i da mora da se donese zakon o poreklu imovine.

On je kazao da manji porez na zaradu i imovinu treba da ima svako ko stupi u brak i ko dobije dete, a da socijalnu penziju treba da dobije 150.000 starijih sugrađana, koji nemaju nikakva primanja, i da se zalaže da se obezede besplatni vaučeri za najugroženije kategorije stanovništva, za kupovinu domaće robe.

Govoreći o programu koalicije „Nacionalno okupljanje“, Obradović je istakao da „porodilišta treba da budu kao hoteli sa pet zvezdica“, uz smanjenje „akušerskog nasilja“, a da će mladi dobiti podršku za kupovinu prve nekretnine.

Istakao je da se ta koalicija zalaže da nedelja bude neradni dan i u privatnom sektoru, i da budu garantovane otkupne cene domaćim poljoprivrednim proizvodima.

Obradović je rekao i da Srbija treba da ima domaću razvojnu banku, kao i da treba osnovati „i izvoznu i poljoprivrednu banku“.

BONUS VIDEO: Stamenkovski: Telekom pokušava da preživi do proleća, da bi posle primenili Šojićev recept – upropastiš firmu i prodaš je za dinar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar