Mlađan Đorđević Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević vratio se iz radne posete Rusiji. O povodu za odlazak, održanim sastancima i rezultatima posete govori za Nova.rs.

“Povod za putovanje bilo je obeležavanje 800 godina od rođenja svetog Aleksandra Nevskog. Na poziv vladike Viborgskog i Priozerskog Ignatija prisustvovao sam liturgiji u Svetotroickoj Lavri kojom je načalstvovao Njegova Svetost Patrijarh Moskovski i Cele Rusije Kiril”, objasnio je Đorđević.

Putovanje u Rusiju, po rečima Đorđevića, iskoristio je i za niz sastanaka o drugim pitanjima: političkim i društvenim.

“Kako u Peterburgu, tako i kasnije u Moskvi imao sam niz sastanaka s ljudima iz oblasti politike, biznisa, akademskog rada i društvenog delovanja, koji se bave Balkanom”, rekao je Đorđević i dodao:

“Opšti utisak je ohrabrujući: svi su izuzetno dobro upoznati sa situacijom u Srbiji, a pogotovo me raduje što sam na svim mestima čuo stav da Rusija nastavlja da podržava i čuva Rezoluciju 1244. Takođe, rečeno mi je da Rusija ostaje pri stavu da ne priznaje nelegalno postavljenog Kristijana Šmita za visokog prestavnika u BiH, iako je s nevericom dočekana informacija da ga je Vučić već zvanično primio u tom svojstvu, kao i da se s pažnjom prate pokušaji obaranja Vlade u Crnoj Gori. Sve ovo rezultiralo je time da Rusija više ništa Vučiću ne veruje“.

Đorđević je prošle nedelje iz Moskve objavio plan pokreta Oslobođenje za rešavanje političke krize u Srbiji, koji je izazvao brojne reakcije i polemike.
O tom planu Đorđević priča za Nova.rs:

„Naša zemlja je, bez dileme, u dubokoj političkoj i društvenoj krizi. Državni organi su okupirani od strane jedne partije, građani su potpuno izgubili poverenje u institucije. Slobodni mediji gotovo da ne postoje. Izbore više nemamo. Ustav Srbije se krši svakodnevno: na pitanjima ovlašćenja predsednika i funkcionera, ali pre svega na pitanju Kosova i Metohije. Na kraju, javno su isplivale sve veze vrha SNS sa mafijaškim klanovima i njihovim ubistvima. Vlast pokušava da sakrije ovu krizu tako što svađa i deli građane. SNS opstaje na podelama već devet godina. Ovakva kriza i ovakve podele obično ne završavaju dobro. Kada zatvorite institucije i medije, a stalno podgrevate konflikte, napravili ste ekspres lonac. Ako pritisak negde ne izađe, eksplodiraće. Zbog toga smo ponudili rešenje iza kojeg može da stane veliki broj
političkih i društvenih aktera, ali pre svega iza kojeg može da stane narod Srbije“.

Mlađan Đorđević i Ana Danjiljuk, vice-gubernatorom Lenjingradske oblasti Mlađan Đorđević i Ana Danjiljuk, vice-gubernatorom Lenjingradske oblasti
Dmitrij Peskov, portparol Kremlja i Mlađan Đorđević Dmitrij Peskov, portparol Kremlja i Mlađan Đorđević
Ana Filimonova, naučni saradniko Instituta za slovenske studije Ruske akademije nauka, i Mlađan Đorđević Ana Filimonova, naučni saradniko Instituta za slovenske studije Ruske akademije nauka, i Mlađan Đorđević

Đorđević objašnjava za da je plan politički ostvariv, legalan – jer se odvija u potpunosti u okviru Ustava Srbije, te da na umu ima isključivo interes države: da se zemlja oslobodi mafije i da se izbegnu društveni konflikti.

Upravo zato, kaže Đorđević, ovaj plan je dobio podršku naših ruskih prijatelja, koji pomno prate dešavanja u Srbiji. Đorđević je potom podsetio na detalje plana:

„Aleksandar Vučić mora da podnese ostavku. On je generator nestabilnosti u Srbiji, on vodi stranku koja je paravan za kriminalne radnje, on je trgovac Kosovom i Metohijom. Sa njim na čelu, Srbija nikad neće imati slobodne i demokratske izbore. Njegova ostavka se mora iznuditi pritiskom naroda, unutrašnjim pritiskom iz vladajuće koalicije, međunarodnim pritiskom. Građanskom neposlušnošću i stalnim otvaranjem očiju glasačima. Mesto v.d.predsednika Republike bi po Ustavu preuzeo Ivica Dačić, kao predsednik skupštine. Dačićeva neostvarena želja je da bude predsednik. Uostalom, bio je premijer, ministar, predsednik parlamenta. SPS je pomogao Vučiću da dođe na vlast 2012. godine, a Vučić ih sad ponižava. Naši ruski sagovornici se slažu da je Dačić odlično rešenje za prelazni period, kako zbog iskustva, tako i zbog toga šro je sarađivao i sa SNS i sa opozicijom, a dobro funkcioniše i sa Zapadom i sa Rusijom“.

Nakon toga, kaže Đorđević, bila bi izabrana prelazna vlada, sa zadatkom da sprovede oslobođenje institucija i medija i organizuje izbore, ali i specijalni tužilac za političke zločine, po ugledu na Makedoniju.

„To je naša platforma, jasna je, ima cilj, dugoročna je i nalazi se u okviru Ustava“, pojašnjava Đorđeveć i pita se:

„Šta nudi ostatak opozicije koji je nedavno napustio dijalog o izbornim uslovima? Iako su u njemu učestvovali mesecima bez ikakvog plana i strategije. Prvo su se uzdali u SNS da im udeli mrvice sa stola. Onda su se uzdali u dva poslanika Evropskog parlamenta, da im isposluju uslove koji bi obezbedili prelazak cenzusa. Kada je i to propalo, napisali su svoj predlog, koji je glatko odbijen. I pored toga oni i dalje pričaju o izborima. Traže bilo kakav izgovor da bi mogli da opravdaju jurnjavu za cenzusom, iako će izbori u aprilu opet biti obeleženi batinašima, crnim džipovima, spiskovima ucenjenih glasača, funkcionerskom kampanjom“.

Đorđević u daljem razgovoru zaključuje:

„Mi se borimo da smenimo Vučića, oni se bore za ustupke kojima bi opravdali izlazak na izbore. Mi se borimo da oslobodimo Srbiju. Oni se bore za cenzus. Mi tražimo realnu međunarodnu podršku za naš plan. Oni se slepo uzdaju u evroparlamentarce. Mi smatramo da nenasilna građanska neposlušnost treba da ima za cilj smenu vlasti, a ne minute na RTS-u. Vreme je da pređu na pravu stranu, da se ne cenkaju više sa Orlićem, Bakarecom i Rističevićem, već da udarimo zmiju u glavu“, poziva Đorđević na kraju razgovora.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare