Đilas: Sosijete banka potvrdila da kod njih nemam račun

Politika 06. maj. 202112:58 > 13:54
Podeli:
Dragan Đilas Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je na konferenciji za novinare da je pre nekoliko dana na zahtev njegovog advokata stigao odgovor iz Sosijete Ženeral banke u Cirihu u kome se jasno kaže da kompanija "Open interenešnel", "Multikom open", za koju su pojedini mediji navodili da je u njegovom vlasništvu, nema nikakav račun u Švajcarskoj u Sosijete banci u Cirihu.

„Kada neko izgovori jednom što nije istina, to je stvar koja može da se desi. Kada neko više desetina ili stotinu puta, izgovori istu laž, onda to nije slučajnost i iza toga stoji jasna namera, a možda i patologija. Pre skoro dva meseca, ljudi koji vode ovu zemlju i neki mediji su izmislili priču o računima na Mauricijusu u Sosijete Ženeral banci u Švajcarskoj. Kasnije su tu priču raširili na još 15 zemalja i nekoliko desetina računa“, rekao je Đilas.

On je naveo da je pre nekoliko dana na zahtev njegovog advokata stigao odgovor iz Sosijete Ženeral banke u Cirihu u kome se jasno kaže da kompanija „Open internešenel“, „Multikom open“, nema nikakav račun u Švajcarskoj u Sosijete banci u Cirihu.

„Ne samo to, nego jasno je navedeno i da taj račun koji se pojavio u našim medijima nikad nije postojao u Sosijet Ženeral banci, što znači da ga nikad nijedna firma nije imala taj račun. I treća stvar, da taj papir koji se pojavio u našim medijima nema nikakve veze sa Sosijete Ženeral bankom, da njihova dokumenta tako ne izgledaju“, rekao je lider SSP i pokazao dokumenta.

Dragan Đilas Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

On je potom na konferenciji za novinare prikazao snimke o tome kako je cela priča o njegovim navodnim računima na Mauricijusu krenula. On je pustio snimak predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je o tome govorio za TV Pink i koji je postavio pitanje o računima na Mauricijusu i u Švajcarskoj.

„Krenuli smo sa tim da predsednik Srbije tokom odmora u arapskim zemljama tri puta pominje račun na Mauricijusu i traži odgovor da li je lažov ili nije. Jesi Aleksandre Vučiću, pošto nemam račun na Mauricijusu niti moja firma niti postoji bilo šta u Dojče banci na Mauricijusu, jer te banke nema. U martu na TV Pink oglasio se čovek koji je i dalje v.d. direktor Uprave za sprečavanje pranje novca Željko Radovanović, poznat po tome što je pre godinu dana optužio desetine organizacija NVO i pojedinaca iz medija i NGO sektora da učestvuju u pranju novca i finansiranje terorizma“, rekao je Đilas i potom pustio njegovu izjavu u kojoj govori o nedvosmislenoj nameri Đilasa da prikrije račune i da su se stekli uslovi za ozbiljnu istragu i aktivno učešćče tužilaštva u celom slučaju.

„Pitanje je kako je gospodin Radovanović unapred znao sve te laži koje će se pojaviti“, naveo je lider SSP.

On je izjavio da je u narednih 10-tak dana emitovano i po tri emisije dnevno koje su se bavile njegovim navodnim računima, a potom prikazao snimke emisije u kojima je gostovao ministar finansija Siniša Mali koji je o tome govorio.

„Siniša Mali je više od jednom dnevno gostovao na TV Pink. On je bio toliko šokiran da je svojom izjavom dao osnov za krivičnu prijavu koju sam kasnije podneo, jer je rekao da je Aleksandar Vučić očigledno imao neka saznanja ranije, iz čega je bilo jasno da je bio umešan u pripremu svih ovih dokumenata i falsifikata koji su objavljeni“, naveo je Đilas.

On je rekao da kad se ovo sada sve pogleda, posle dva meseca od izmišljene afere, dve stvari su činjenice.

„To nije moj demanti. Dve činjenice i dve banke – Dojče banka koja kaže da ne vodi račune klijenata, druga je Sosijete banka, koja kaže da taj račun nikada nije postojao u toj banci i da ga nikada nijedna firma nije koristila. Firma Askanijus na Mauricijusu nema nikakve veze sa mnom, ima svog vlasnika“, dodao je on.

„Tužilaštvo ne radi po krivičnim prijavama“

Đilas je rekao da je pre 45 dana podneo krivične prijave protiv Vučića, Malog, Vladanke Malović, jer je bilo jasno po njihovim izjavam da su umešani u pravljenje tih falsifikata, kao i Miodraga Vučelića i Andrijane Nešić.

„Jasno je da ti dokumenti nemaju nikakve veze sa tim bankama. One ih nisu izdali, što znači da ih je neko negde napravio, falsifikovao ih i iznose i moje ime i logo od banaka. To je činjenica, kao što je činjenica da 45 dana tužilaštvo nije preduzelo nijedan jedini korak, koliko ja znam“, izjavio je lider SSP i istakao da falsifikovanje dokumenata predstavlja kršenje zakona, što je kažnjivo i sa nekoliko godina zatvora.

On je naveo da je prilikom putovanja u Cirih razgovarao sa advokatima i da će tamo podneti prijavu protiv svih medija koji su to objavljivali, tvrdeći da je osnovana firma koja nikad nije osnovana, a da je sve to urađeno da bi se prao novac i izbegavao porez.

„Iza ovog stoji vrh države Srbije i jasna namera da se tadašnja afera o 1.572 puta uhvaćenog na merama predsednika države kako razgovara sa ljudima iz kriminalnog miljea, na merama i prisluškivanju koje je odobreno od suda, trebalo je da se zatrpa, a sa kim drugim nego sa mnom. Prošlo je dva meseca. Ja ih pitam šta je sa tim vašim navodnim dokazima, i ono što mene najviše interesuje, šta radi tužilaštvo po krivičnoj prijavi koju sam podneo protiv ovih lica i protiv Željlka Radovanovića“, izjavio je Đilas.

„Molim medije da ne koriste termin ‘stranke okupljene oko SSP i Dragana Đilasa'“

O prelascima iz DS u SSP on je naveo da je Saša Paunović, koji je bio zamenik predsednika DS i sad se vratio u DS, rekao da takvih stvari u Paraćinu nije bilo.

„Iskoristio bih ovu priliku da zamolim medije koji izveštavaju o platformi i razgovorima sa evropljanima da zaista ne koriste taj termin ‘stranaka okupljenih oko Dragana Đilasa i SSP’. Zoran Lutovac je u pravu. Niko se nije okupio ni oko mene ni oko SSP. Mi smo se, šest proevropskih organizacija, okupili oko slobodnih izbora, borbe za slobodne izbore… Iskreno vas molim da uz vašu novinarsku slobodu kada govorite o našoj grupaciji, govorite o grupaciji proevropskih stranaka koje su izašle na pregovore sa evropljanima, sa platformom koju smo uskladili i sa onim organizacijima koje su to radili sa Skupštinom slobodne Srbije, i zajedničke zahteve juče izneli pred predstavnike Evropskog parlamenta“, rekao je Đilas.

On nije želeo da komentariše ujedinjenje SPAS-a i SNS.

„Mogu samo da kažem da situacija pred te izbore bude što čistija, da očekujem da ti izbori budu u stvari referendum, ne samo u Beogradu nego u Srbiji, kad se za izborne uslove opredelimo“, rekao je lider SSP.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar