Dragan Djilas Tanja Fajon, Vladimir Bilcik, Eduard Kukan i Knut Flekenstajn
Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/Filip Krainčanić/Nova.rs/UPPA/Photoshot / Avalon / Profimedia

Poslanici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Flekenštajn danas bi trebalo da se sastanu sa predstavnicima stranaka vlasti i opozicije kako bi ispratili primenu dogovora koji je zaključen po završetku međustranačkog dijaloga. Na sastanku neće prisustvovati Stranka slobode i pravde, a njen lider Dragan Đilas u razgovoru za Nova.rs objašnjava da nisu pozvani zbog ranije iznetog stava - da razgovor sa evroparlamentarcima nema smisla.

Dijalog vlasti i opozicije okončan je u drugoj polovini septembra, usvajanjem sporazuma od 16 tačaka. Pokrovitelji dijaloga, Vladimir Bilčik, Tanja Fajon, Knut Flekenštajn i Eduard Kukan, nakon razgovora su istakli da su zadovoljni postignutim dogovorom, međutim njihov optimizam nisu delili svi učesnici pregovora. Među njima je i Stranka slobode i pravde, čiji su predstavnici pre okončanja, napustili dijalog proglasivši ga neuspešnim.

Pročitajte još...

To je jedan od razloga, zbog čega, prema tvrdnjama Đilasa, ne prisustvuju današnjem sastanku sa Kukanom i Flekenštajnom.

“Nismo pozvani na sastanak o sprovođenju Sporazuma za koji su sve relevantne opozicione stranke, ali i nevladine organizacije koje se bave izborima, rekle da ne doprinosi poboljšanju izbornih uslova. Stranka slobode i pravde je u zvaničnom pismu obavestila predstavnika Evropskog parlamenta šta mislimo o svemu što su uradili i koliku štetu su naneli demokratiji u Srbiji”, rekao je on.

U pismu koje je SSP uputio posrednicima EP u međustranačkom dijalogu, Tanji Fajon, Vladimiru Bilčiku, Knutu Flekenštajnu i Eduardu Kukanu, navodi se da su za neuspeh dijaloga krivi upravo predstavnici Evropskog parlamenta, jer su, kako se navodi, napustili evropske vrednosti i stali na stranu nedemokratskog i autoritarnog režima Aleksandra Vučića.

Iz SSP su poručili da Nacrt dokumenta o izbornim uslovima, koji su predložili ljudi iz EP, odgovara isključivo vladajućim partijama, te da suštinski nije doneo nikakve promene.

“Uzimajući u obzir vaš odnos i način na koji se ophodite prema ljudima koji se bore za ideju Srbije u EU i vašu nedvosmislenu i nesumnjivu podršku Vučićevom režimu, ljubazno vas molimo da se suzdržite od daljeg slanja bilo kakvih dokumenata vezanih za međustranački dijalog koji ste vodili. Na našu otvorenu i iskreno izraženu spremnost za saradnju i povratak demokratije u Srbiju, odgovorili ste predlogom sporazuma koji ste napravili sa predstavnicima režima iz redova SNS i SPS i koji ne sadrži ništa drugo do kozmetičke pormene. Time ste bukvalno ‘udari šamar’ svima nama koji radimo 30 godina kako bismo Srbiju uveli u EU i ubedili naš narod da je Evropska unija naš najveći prijatelj i oslonac, naš stub i naša budućnost”, navodi se u pismu upućeni poslanicima EP, uz zaključak da je svaka dalja diskusija na ovu temu besmislena.

BONUS VIDEO Đilas objašnjava zašto su propali pregovori

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar